Η Τουρκία απειλεί με Βαλκάνια και προσφυγικό την Ελλάδα

Η Τουρκία απειλεί με Βαλκάνια και προσφυγικό την Ελλάδα

Ως προβοκάτσια ερμηνεύει η Άγκυρα την απόφαση χορήγησης ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν αυτομολήσει στην Ελλάδα αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, αντίδραση που ήταν -εν πολλοίς- αναμενόμενη από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η απόφαση έχει «πολιτικά κίνητρα» και η Αθήνα προειδοποιείται για τις «επιπτώσεις» που θα υπάρξουν στις ” διμερείς και περιφερειακές συνεργασίες”.

Η ανακοίνωση και οι προειδοποιήσεις της Άγκυρας αν και εκλαμβάνονται γενικόλογα ως προοίμιο εντάσεων στις διμερείς σχέσεις, στην πραγματικότητα δεν αφορούν αυτές, αλλά τις περιφερειακές συνεργασίες, οι οποίες δεν είναι άλλες από τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και το προσφυγικό.

Διαφήμιση

Η τουρκική αντίδραση εδράζεται στο γεγονός ότι η επιτροπή ασύλου δεν είναι εμπίπτει στον δικαστικό πυλώνα αλλά στον εκτελεστικό και ως εκ τούτου οι αποφάσεις τυγχάνουν πολιτικής εγκρίσεως, συνεπώς, αν και το σκεπτικό της επιτροπής ασύλου ευθυγραμμίζεται με αυτό του Αρείου Πάγου, για την μη έκδοση, η απόφαση εκδίδεται από όργανο της εκτελεστικής εξουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ είχε θέσει εμφατικά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, προ μηνός, κατηγορώντας μάλιστα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για ασυνέπεια καθώς, κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, είχε δεσμευτεί για την έκδοση των πραξικοπηματιών. Η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, που είναι και η μόνη που αποφασίζει για την έκδοση ή μη πολιτών άλλων χωρών, ενώ είναι σαφές ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις πιέσεις της.

Στην, ιδιαίτερα δηκτική, ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,

«η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση». «Χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d’etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση»

ενώ η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατά των εγκλημάτων και τρομοκρατίας καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας».

Αυτή η απόφαση, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα και αναμφισβήτητα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση.