Η Τουρκία μεταφέρει την ένταση στη θάλασσα του Αιγαίου, παρενοχλεί γερμανικό πλοίο

Η Τουρκία μεταφέρει την ένταση στη θάλασσα του Αιγαίου, παρενοχλεί γερμανικό πλοίο

Αλλαγή μοτίβο προκλητικότητας στο Αιγαίο φαίνεται ότι δοκιμάζει η Τουρκία, περιορίζοντας τις αεροπορικές παραβιάσεις, αλλά εντείνοντας τη θαλάσσια προκλητικότητα, που συνεπάγεται αμφισβήτηση εδαφικής ακεραιότητας, τάση που είχε αρνηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση η τουρκική προκλητικότητα σε θάλασσα ερμηνεύεται ακόμα και ως κλιμάκωση, αν ιδωθεί κάτω από το πρίσμα της παροχέτευσης της εσωτερικής έντασης, φαίνεται ως κίνηση αποκλιμάκωσης, καθώς περιορίζεται ο κίνδυνος ατυχήματος.

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, μετά από την αβλαβή διέλευση πυραυλακάτου στο Αιγαίο, παρενοχλεί τώρα το γερμανικό ερευνητικό πλοίο “Meteor”, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου, όπου πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Διαφήμιση

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, πριν περίπου τρεις ώρες το ερευνητικό γερμανικών συμφερόντων δέχθηκε παρενόχληση δι’ ασυρμάτου από τις τουρκικές αρχές οι οποίες προειδοποιούσαν τον πλοίαρχο ότι πλέει σε τουρκικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια.

Βέβαια, το “Meteor” είχε λάβει τις απαραίτητες άδειες από την Αθήνα (το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας. Αυτή τη στιγμή πλέει στη Σαμοθράκη, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στα όρια των έξι ναυτικών μιλίων.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για πάγια τακτική αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην περιοχή δεν πλέει αυτή τη στιγμή κανένα τουρκικό πλοίο.