Τη συζήτηση για την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην Ευρώπη καθώς και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθύνοντας σχετική ερώτηση στον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.
Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, απαντώντας στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή τόνισε αφενός ότι η ζημιά για την ΕΕ είναι μεγάλη, σημειώνοντας όμως ότι η Κομισιόν αδυνατεί να την προσδιορίσει επαρκώς, λόγω έλλειψης στοιχείων, η οποία οφείλεται στον αδιαφανή χαρακτήρα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.
«Η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή προκαλούν σημαντικές ζημίες στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ε.Ε.»
τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τα φορολογικά κενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers.
Απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση του ευρωβουλευτή για το «αν θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της Ε.Ε. από το μέγεθος της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής», ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως «δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία», λόγω του «αδιαφανούς χαρακτήρα των συκεκριμένων δραστηριοτήτων».
Σημείωσε πάντως ότι οι ζημίες αυτές
«εκτιμώνται συνήθως στην τάξη των δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε ολόκληρη την Ε.Ε.»
και προσθεσε πως η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη στην προσπάθεια να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της κλίμακας και του αντίκτυπου της φοροδιαφυγής.
«Όλες οι προτάσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Επιτροπή από την αρχή της τρέχουσας θητείας της για τη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας συμφωνήθηκαν από όλα τα κράτη-μέλη»
πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η πλέον πρόσφατη πρόταση σχετικά με τους κανόνες υποχρεωτικής γνωστοποίησης για ενδιάμεσους βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, όπως εκτίμησε, η ταχεία έγκριση της πρότασης της Επιτροπής για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων ανά χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου για την ενίσχυση της διαφάνειας.
Ο Επίτροπος σημείωσε παράλληλα πως τα κράτη-μέλη ολοκλήρωσαν το έργο της κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων φορολογικών δικαιοδοσιών, ο οποίος εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου 2017 και περιλαμβάνει 17 δικαιοδοσίες. Σημαντικό, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι 47 ακόμη δικαιοδοσίες δεσμεύτηκαν να καλύψουν τις ελλείψεις των φορολογικών τους συστημάτων χάρη στη διαδικασία κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως η Κομισιόν, μετά από έντονες διαβουλεύσεις, δημοσίευσε χάρτη μη-φιλικών προς την ΕΕ φορολογικών παραδείσων και μια ακόμη λίστα 40 χωρών που βρίσκονται σε γκρίζα ζώνη, καθώς έχουν διαμηνύσει ότι θα συνεργαστούν με την ΕΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής, ωστόσο δε το έχουν πράξει ακόμα.
Τέλος, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ξεκίνησε η διαδικασία προσφυγής της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ιρλανδίας για τη σύμβαση με την Apple που διασφάλισε στην αμερικανική εταιρία αποφυγή φόρων ύψους 13 δισ., τους οποίους η DG Comp ζήτησε από την Ιρλανδία να ανακτήσει. Αντίστοιχες υποθέσεις υπάρχουν σε βάρος της Amazon και της Βρετανίας και άλλων μεγάλων πολυεθνικών.