“Καυτό” σε επίπεδο τουρκικής παραβατικότητας, έντασης και επικινδυνότητας αποδεικνύεται το 2017 στο Αιγαίο, καθώς όπως προκύπτει από στα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας πρόκειται για την πλέον τεταμένη περίοδο της τελευταίας 20ετίας. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη κάμψη της προκλητικότητας στον εθνικό εναέριο χώρο, μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ακολουθούν η προκλητικότητα έβαινε κλιμακούμενη καθ όλη τη διάρκεια του έτους, αρχής γενομένης μετά τις 16 Ιουλίου του 2016, την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Η ένταση και το εύρος των διώξεων που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι σαρωτικές εκκαθαρίσεις και η αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και το πογκρόμ κατά δικαστών και Δημοσίων υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να θέτουν σε άτυπη καραντίνα τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος και η ουσιαστική αλλαγή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτική σε προεδρική Δημοκρατία και η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, δυναμίτισαν τις ήδη αποδυναμωμένες σχέσεις με ΗΠΑ και ΕΕ. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δεν έχουν διακοπεί, παραμένουν ωστόσο παγωμένες, ενώ το μόνο θέμα που κρατάει ζωντανές τις σχέσεις είναι το προσφυγικό. Στον πάγο βρίσκεται -και θα παραμείνει μέχρις ότου η Γερμανία αποκτήσει κυβέρνηση- η διαδικασία επικαιροποίησης της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.
Το τοπίο φαίνεται όμως ότι έχει αρχίσει πλέον να αλλάζει διεθνώς, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, αν και στο εσωτερικό της χώρας η ροπή προς τον απολυταρχισμό εντείνεται, με νόμους που εγείρουν ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα.
Η Άγκυρα παρά τους υψηλούς τόνους σε επίπεδο βουλευτών και αντιπολίτευσης, φαίνεται να έχει επιλέξει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, καθώς οι παραβιάσεις εναερίου χώρου, μετά την επίσκεψη Ερντογάν και έως τώρα, είναι εμφανώς λιγότερες από τους προηγούμενους μήνες.
Από την άλλη πλευρά η ΕΕ φαίνεται να κατεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία, επίσης μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και μετά την ενημέρωση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, γεγονός που αποτελεί μήνυμα αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας.
Ο Δεκέμβριος, μέχρι τις 21 που έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του το ΓΕΕΘΑ, είναι ο ηπιότερος μήνας του έτους σε επίπεδο παραβιάσεων εθνικού εναερίου χώρου, με 122 περιστατικά, ενώ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι προκλήσεις στη Θάλασσα.
[infogram id=”611b0b3d-e721-45a0-9525-c72fdb7d9d00″ prefix=”OHd” format=”interactive” title=”Greek airspace infiltrations by turkish aircraft 2015-2017″]