Τροχιοδεικτικές βολές από Γκάμπριελ για “μεγάλο συνασπισμό”

Τροχιοδεικτικές βολές από Γκάμπριελ για “μεγάλο συνασπισμό”

Κόκκινες γραμμές για τη δημιουργία “μεγάλου συνασπισμού” στη Γερμανία θέτει ο πρώην πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD_ Ζίγκμαρ ΓΚάμπριελ, με συνέντευξή του στη λαϊκίστικη εφημερίδα Bild, δέκα ημέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη των διαβουλεύσεων με τα δυο Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα.

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί την ευρείας κυκλοφορίας Bild για να θέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αφήνοντας, κατ αυτόν τρόπο, μεγάλο περιθώριο ελιγμών στον Μάρτιν Σουλτς και το πολιτικό γραφείο του SPD να διαπραγματευτούν με το CDU της Άγκελα Μέρκελ και το CSU.

Παράλληλα, οι Σοσιαλιστές δεν φαίνεται να θέτουν το μεταναστευτικό ως κορυφαία προτεραιότητα, που συνεπάγεται ότι αφήνουν το θέμα στη διακριτική ευχέρεια των Χρισιανοδημοκρατών, πεδίο όπου η Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει την ακροδεξιά ατζέντα του καθ ύλην αρμόδιου και δελφίνου, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Διαφήμιση

Ο Ζϊγκμαρ ΓΚάμπριελ από την πλευρά του δήλωσε ότι εάν οι Χριστιανοδημοκράτες συνεχίσουν να απορρίπτουν τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, δεν θα υπάρξει συνασπισμός με το SPD.

«Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνασπισμού έχουν νόημα. Εάν η καγκελαρία συνεχίσει να απορρίπτει όλες τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα υπάρξει συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Σαφές είναι επίσης ότι εάν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωσης (CDU/CSU) συνεχίζει να επιμένει να παραμείνει η ιδιωτική περίθαλψη καλύτερη από την δημόσια τότε λίγο νόημα έχει να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση συνασπισμού»

ανέφερε συγκεκριμένα Zίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ

«οι διαπραγματεύσεις γα κυβέρνηση Τζαμάικα απέτυχαν επειδή, μεταξύ άλλων, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωσης δεν λέει ποτέ με ποιον τρόπο θέλει να κυβερνήσει». «Πρέπει να το αποσαφηνίσει αυτό. Χριστιανοδημοκράτες και (CDU) και Xριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα πρέπει επιτέλους να πάψουν να κρύβονται. Πρέπει να πουν ποια πραγματικά πολιτική θέλουν να κάνουν για την Γερμανία»,

Από την πλευρά του, ο Ράλφ Στέγκνερ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, τόνισε σε συνέντευξή του στη «Welt» ότι οι

«Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν επίδειξη ισχύος και να νουθετούν τους Σοσιαλδημοκράτες θέλοντας έτσι να τους ασκήσουν πίεση πριν καν αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες»

Πρόσθεσε δε ότι «απαιτείται σοβαρότητα και αμοιβαιότητα στις συζητήσεις».