if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η task force της ΕΕ αποκάλυψε 1310 fake news του Κρεμλίνου

Σκληρό, αλλά οριακά ηπιότερο από το 2016, ήταν το 2017 όσον αφορά τις καμπάνιες παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων από τη Ρωσία κατά της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση των επιθέσεων από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την East Stratcom Task Force που εντάσσεται στην External Action Service υπό τη διεύθυνση της Φενερίκα Μογκερίνι, το 2017 καταγράφηκαν συνολικά 1310 περιπτώσεις παραπληροφόρησης. Από την Άνγκελα Μέρκελ, τον γύρο και το κεμπάμπ μέχρι τα κατοικίδια ζώα στη Δανία, το δίχτυ παραπληροφόρησης του Κρεμλίμου ήταν ορατό πάνω από την Ευρώπη. Από τη δημιουργία του τον Νοέμβριο του 2015, το EU vs Disinfo έχει αντιμετωπίσει συνολικά 3.680 περιπτώσεις παραπληροφόρησης.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρέθηκαν κυρίως στο στόχαστρο, ενώ παρά το γεγονός ότι ήταν χρονιά εκλογών η κατάσταση δεν εκτραχύνθηκε.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πλέον δημοφιλής στόχος, κατηγορήθηκε ότι επιδιώκει να καταλάβει την Ουκρανία, ενώ η κυβέρνησή της επικρίθηκε για την δήθεν προσπάθεια προώθησης νεοναζιστικών δογμάτων στην Ουκρανία. Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν, ο οποίος καταγγέλλει δημοσίως τη ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, φέρεται να ανναριχήθηκε στην εξουσία λόγω της υποστήριξης από σε ένα πλούσιο γκέι-λόμπι.

Η ρωσική προπαγάνδα επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών και άνδρο διακίνησης γυναικών με στόχο την πορνεία. Η Ευρώπη χαρακτηρίστηκε ως “καφενείο” και η Δανία κατηγορήθηκε -ψευδώς- ότι είχε νομιμοποιήσει κτηνιατρικούς οίκους για ζωοφίλους.

Πολύ λίγες εβδομάδες πέρασαν το 2017 χωρίς τα μέσα ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου να ασκούν κάποια μορφή ιστορικού ρεβιζιονισμού. Η επισιτιστική κρίση στην Ουκρανία, που προκλήθηκε το 1932-33, με ιό που απελευθέρωσε τότε η Ρωσία, γίνεται σήμερα προσπάθεια, από το Κρεμλίνο, να χαρακτηριστεί κίνηση που προωθούσε την ευημερία και την ειρήνη. Αντιστοίχως και η ρωσική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία περιγράφεται ως μια κίνηση για τη διατήρηση της ειρήνης και της αρμονίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές άρχισαν να διαδίδουν ιδιαίτερα εξωφρενικές ειδήσεις. Χαρακτηριστική είναι μια είδηση που διαδόθηκε και σε ελληνικά media, ότι ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης σέρβιρε «μπιφτέκι Πούτιν» για να γιορτάσει τα γενέθλια του Ρώσου προέδρου, η οποία αποδείχθηκε ψευδής. Το Νοέμβριο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την παρουσίαση εικόνων από ένα βιντεοπαιχνίδι ως «αδιάσειστες ενδείξεις» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Stratcom Task Force αναμένει κλιμάκωση της ρωσικής προπαγάνδας το 2018 με έμφαση στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη καθώς εκεί θα δοθεί η καθοριστική μάχη με το NATO για τη διαμόρφωση σφαιρών επιρροής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση επιθέσεων παραπληροφόρησης λαμβάνεται και στον Ευρωστρατό όπου πέρα από την ειδική διεύθυνση Cybersecurity θα αναπτυχθεί και λογισμικό, που θα έχει ακόμη και επιθετικές δυνατότητες.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version