Σύγκρουση Μαξίμου-Στουρνάρα με εκθέσεις και διαρροές, στη σκιά των πλειστηριασμών

Σύγκρουση Μαξίμου-Στουρνάρα με εκθέσεις και διαρροές, στη σκιά των πλειστηριασμών

Επικοινωνιακού τύπου αντιπαράθεση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και το Μέγαρο Μαξίμου πυροδοτήθηκε επ αφορμής της δημοσίευσης της ενδιάμεσης έκθεσης, στην οποία σημειώνεται η προτροπή του κεντρικού τραπεζίτη για τη δημιουργία προληπτικού προγράμματος στήριξης μετά την έξοδο από το Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018.

Διαφήμιση

Η κυβέρνηση, απέφυγε ωστόσο τη μετωπική σύγκρουση με τον θεσμό που εκπροσωπεί ο Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στην έκθεση με διαρροές,

«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μία αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μία πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα»

αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας:

«Ηδη, όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν».

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω της ενδιάμεσης Εκθεσης της ΤτΕ, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018». Ακόμη, η έκθεση αναθεωρεί επί τα χείρω τους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε  Έκρηξη ρίσκου στον ευρωπαϊκό νότο παγιδεύει την Ελλάδα

Ωστόσο, η ανάγνωση της έκθεσης αυτή αποτελεί την εκδοχή που προέβαλαν τα media και η οποία απέχει ουσιωδώς από τις διατυπώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος επιχειρεί με τις θέσεις του να ανοίξει τη συζήτηση για τη μείωση του χρέους και το πρόγραμμα-ασφαλείας, ώστε να προκαταλάβει τους εταίρους και δανειστές που έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν το γράμμα του κανονισμού στην ΕΕ, παρατείνοντας την επιτήρηση της Ελλάδας μέχρι να εκπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από τον EFSF και τον ESM.

Διαβάστε  Η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα

Υπ αυτό το πρίσμα η επίθεση, μέσω διαρροών, από το Μαξίμου στον Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο επικοινωνιακής στρατηγικής αποπροσανατολισμού και επίδειξης αριστερού προφίλ, τη στιγμή που στη Βουλή ψηφιζόταν η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς.

Σενάριο -που αν και παρατραβηγμένο- θα μπορούσε να περιλαμβάνει συνεννόηση για την αξιοποίησή του σε θέσεις εκτός Ελλάδας, που δεν θα ενοχλούσε το εκλογικό ακροατήριο της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, αν και ακόμα είναι αρκετά νωρίς για τέτοιου είδους σχεδιασμούς, εκτός αν θα μπορούσε να επισπευσθεί.

Διαβάστε  Μπαράζ παραβιάσεων και μια εικονική αερομαχία στο Αιγαίο

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.