Με 4,9% τρέχει η οικονομία του Μαυροβουνίου, ανησυχεί το ισοζύγιο πληρωμών

Με 4,9% τρέχει η οικονομία του Μαυροβουνίου, ανησυχεί το ισοζύγιο πληρωμών

Εκρηκτική ανάπτυξη καταγράφει το Μαυροβούνιο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το ΑΕΟ της χώρας επεκτάθηκε με ρυθμό 4,9% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά από αύξηση 5,1% την προηγούμενη περίοδο.

Από τα στοιχεία προκύπτει βραδύτερη αύξηση στις δημόσιες δαπάνες (7,7% από 11,5%) και το καθαρό εξωτερικό εμπόριο συνέβαλε αρνητικά καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,8% (από 1,3% το β τρίμηνο) ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,9% (από -2,4% το δεύτερο τρίμηνο).

Διαβάστε  Βήμα σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις

Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν γρηγορότερα στο 5,5% (μετά από άνοδο 1,8%) και οι σταθερές επενδύσεις σημείωσαν άνοδο 4,5%, αντανακλώντας μείωση κατά 9,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ένταξη του Μαυροβουνίου στο NATO η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές κρασιών από τη μικρή χώρα των Βαλκανίων, ενώ παρά την επίλυση του ζητήματος των συνόρων με το Κόσοβο, η νέα κυβέρνηση της Πρίστινα επιθυμεί διακαώς την ακύρωση της συμφωνίας.

Διαβάστε  Αναιμική η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο Μαυροβούνιο ήταν κατά μέσο όρο 2,51% από το 2001 έως το 2017, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό 10,70% το δ τρίμηνο του 2007 και σε ιστορικό χαμηλό -5,7% το δ τρίμηνο του 2009.

Διαφήμιση