Καταλονία: Απόλυτη πλειοψηφία οι αυτονομιστές, πρώτο κόμμα οι Ciudadanos

Καταλονία: Απόλυτη πλειοψηφία οι αυτονομιστές, πρώτο κόμμα οι Ciudadanos

Τη σύγχυση και την πόλωση επιτείνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Καταλονία, καθώς την απόλυτη πλειοψηφία με 70 από τις 135 έδρες του Κοινοβουλίου εξασφάλισαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας, ωστόσο πρώτο κόμμα είναι οι Ciudadanos, που τάσσονται υπέρ της διατήρησης του status quo.

Η πραγματικότητα στην Καταλονία είναι αρκετά πιο περίπλοκη απ’ ό,τι υποδεικνύει ο συσχετισμός δύναμης των αυτονομιστών και των υποστηρικτών της παραμονής στην Ισπανία στην τοπική Βουλή, που παρέμεινε σχεδόν απαράλλακτος σε σύγκριση με εκείνον των τελευταίων εκλογών, καθώς οι αυτονομιστές… κέρδισαν ως σύνολο, έχασαν ως μονάδες, ενώ τεράστια ήταν η ήττα και για το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι,

Διαβάστε  "Βελούδινη" πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, ο Σάντσεθ πρωθυπουργός

Το σκηνικό που δημιουργείται πλέον είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και γεμάτο αντιθέσεις, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και τη Μαδρίτη να αναζητά διέξοδο από μια νέα, προαναγγελθείσα, κρίση.

Διαφήμιση

Η συγκρότηση κυβέρνησης θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, ενώ η Μαδρίτη βρίσκεται σε αμηχανία, καθώς εάν τελικά οι αυτονομιστές καταφέρουν να συνεργαστούν και αναλάβουν την εξουσία τότε το κλίμα θα είναι εκρηκτικό.

Διαβάστε  Έτοιμη για "εγκλήματα" η ακροδεξιά στην Ελλάδα

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Δεκεμβρίου, η συμμετοχή έφτασε στο 83,82%, ξεπερνώντας σχεδόν κατά 10% την προσέλευση του 2015, ένδειξη του κλίματος πόλωσης και του δημοψηφισματικού χαρακτήρα στις κάλπες, καθώς στήθηκαν μετά από την απόφαση του Μαριάνο Ραχόι να καρατομήσει την τοπική κυβέρνηση.

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Ciudadanos, το οποίο τάσσεται υπέρ της ενότητας με την Ισπανία, κερδίζοντας το 25% των ψήφων και 36 έδρες.

Μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν την απόσχιση, το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν -ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες- αναδεικνύεται δεύτερο.

Διαβάστε  Ιταλία: Η Δεξιά επικρατεί στις δημοτικές εκλογές, Πέντε Αστέρια και Αριστερά χάνουν

Οι Καταλανοί εκλέγουν το 135μελές τοπικό τους κοινοβούλιο, με βάση το οποίο θα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της ισπανικής περιφέρειας, σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την οποία επέβαλε η κεντρική ισπανική κυβέρνηση λόγω της αποσχιστικής κρίσης του Οκτωβρίου.

Διαφήμιση