Πιο κοντά Τουρκία-Γαλλία: Αποδίδει καρπούς η αντιτρομοκρατική συνεργασία

Πιο κοντά Τουρκία-Γαλλία: Αποδίδει καρπούς η αντιτρομοκρατική συνεργασία

Πληθαίνουν οι ενδείξεις βελτίωσης των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας, τάση που έχει αρχίσει να εδραιώνεται μετά από δηλώσεις του Εμμάνουελ Μακρόν, για τακτικές επικοινωνίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και μετά από τη δημοσιοποίηση επαφών των δυο ηγετών από την τουρκική προεδρία της Δημοκρατίας.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας Τουρκίας και Γαλλίας στο μέτωπο της τρομοκρατίας, όπως προκύπτει από τη σύλληψη ζευγαριού Γάλλων επί τουρκικού εδάφους, μετά από σχετικό αίτημα, αποτελεί ιδιαίτερα ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα, που κινείται στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των διαταραγμένων σχέσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, ένα ζευγάρι Γάλλων συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Σαμπίχα, με υποψίες για συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και θα απελαθεί σύντομα στην Γαλλία, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Διαφήμιση

Η γυναίκα, που αναφέρεται με τα αρχικά R.M. και ο άνδρας F.P συνελήφθησαν χθες το πρωί, με τα τρία τους παιδιά στο Σαμπίχα, ενώ τα μέλη της οικογένειας ήταν έτοιμα να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την Γαλλία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Αναμένεται να απελαθούν, τόνισε το Ανατολή, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τον Μάρτιο οι τουρκικές αρχές έλαβαν ειδοποίηση από τις γαλλικές υπηρεσίες ότι υποπτεύονταν πως η R.M., γαλλίδα υπήκοος που διαμένει στην Τουρκία, ετοιμαζόταν να προσχωρήσει στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τα τρία της παιδιά.

Η Τουρκία αποτελεί για πολλά χρόνια το κύριο σημείο μετάβασης στη Συρία για ξένους, ιδιαίτερα από χώρες της Δύσης, που επιθυμούν να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το ΙΚ.