Με 3,2% έτρεξε το γ’ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία

Με 3,2% έτρεξε το γ’ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία

Επί τα χείρω αναθεωρήθηκε στην τελική ανάγνωση η ανάπτυξη των ΗΠΑ, στο 3,2% για το τρίτο τρίμηνο, έναντι 3,3% που έδειχναν τα προκαταρκτικά στοιχεία και οι προσδοκίες της αγοράς.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η συμβολή τόσο της προσωπικής κατανάλωσης όσο και του καθαρού εμπορίου ήταν χαμηλότερη από ό, τι αρχικά αναμενόταν, ενώ οι δαπάνες από την κυβέρνηση αναθεωρήθηκαν πολύ υψηλότερα.

Οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE) συνέβαλαν με 1,49 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη (1,6% στη δεύτερη εκτίμηση) και αυξήθηκαν 2,2% (2,3% στη δεύτερη εκτίμηση). Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο (1,1% σε σύγκριση με 1,5% στη δεύτερη εκτίμηση), ενώ παρατηρήθηκε ταχύτερη ανάπτυξη τόσο για μη ικανοποιήσιμα (2,3% έναντι 2% για τη δεύτερη εκτίμηση) όσο και για αγαθά διαρκείας (8,6% έναντι 8,1% εκτίμηση).

Διαβάστε  Σχέδιο "πλημμύρα" για τη διαχείριση των ανοιχτών μετώπων

Οι σταθερές επενδύσεις πρόσθεσαν 0,40 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη (0,39 ποσοστιαίες μονάδες στη δεύτερη εκτίμηση) και αυξήθηκαν 2,4%, αμετάβλητες από την προηγούμενη εκτίμηση. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν περισσότερο για τον εξοπλισμό (10,8% σε σύγκριση με 10,4% στη δεύτερη εκτίμηση) και μειώθηκαν λιγότερο για κατοικίες (-4,7% έναντι -5,1%). Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε λιγότερο για τα προϊόντα διανοητικής ιδιοκτησίας (5,2% έναντι 5,8%) και μειώθηκε περισσότερο για δομές (-7% έναντι -6,8%).

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Τα ιδιωτικά αποθέματα πρόσθεσαν 0,79% στην ανάπτυξη, έναντι 0,8% στη δεύτερη εκτίμηση.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό χαμηλότερο κατά 2,1 τοις εκατό (2,2% στη δεύτερη εκτίμηση) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7%, μικρότερη από μείωση κατά 1,1% στη δεύτερη εκτίμηση. Ως αποτέλεσμα, ο αντίκτυπος από το εμπόριο αναθεωρήθηκε σε 0,36% από 0,43%.

Διαβάστε  Τρομάζει ο σύνθετος PMI στη Γερμανία

Οι κυβερνητικές δαπάνες και οι επενδύσεις πρόσθεσαν 0,12 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη, σε σύγκριση με 0,07 ποσοστιαίες μονάδες. Αυξήθηκε κατά 0,7%, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση αύξησης κατά 0,4%.

Διαφήμιση