Με διακομματική στήριξη πέρασε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η κυβερνητική πρωτοβουλία για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του ισλαμικού νόμου της Σαρίας στη Θράκη, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για μια νέα κατάσταση που θα οδηγήσει στην εκλογή του Μουφτή.
Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, ενώ στο θέμα αναφέρθηκαν στις κοινές δηλώσεις τους ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αφήνει να εννοηθεί ότι θα βελτιωθεί η διαδικασία εφαρμογής της συνθήκης της Λωζάνης, όσον αφορά α δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας της Θράκης.
Η κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου της Σαρίας, στη Θράκη, που δίνει αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα δικαίου στον Μουφτή της περιοχής, ανοίγει τον δρόμο για την εκλογή του από τους Μουσουλμάνους, καθώς πλέον δεν θα διαθέτει δικαστική εξουσία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άμεση ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης της Πολιτείας.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της Βουλής πλην της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων που επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μεν «ένα βήμα ισονομίας και δημοκρατίας», αλλά σημείωσε ότι το όλο ζήτημα δεν είναι τόσο απλό.
«Εάν ήταν τόσο απλό βήμα, γιατί δεν έγινε για τόσες δεκαετίες; Δεν είναι επειδή κάποιοι δεν το σκέφτηκαν, είναι πολύ περίπλοκο» ανέφερε και εξήγησε ότι «οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική ή οποιαδήποτε πολιτική που αφορά κοινωνικές ομάδες αποτελεί πάντα μια πολύ πολύπλοκη πρωτοβουλία».
Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα και επισήμανε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έγινε σε μια συγκυρία που έχει δημιουργηθεί μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση στην Ευρώπη «με στοιχεία ισλαμοφοβίας», όπου αναδεικνύονται ταυτόχρονα ζητήματα ταυτότητας τα οποία η γηραιά ήπειρος θεωρεί ότι τα έχει επιλύσει «ξεχνώντας την ιστορία της». Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο εξέφρασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής χθες και οι αρμόδιοι φορείς, με τους περισσότερους να στέκονται θετικά. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιώργος Σταυρόπουλος, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς «δημιουργεί για πρώτη φορά τεκμήριο δικαιοδοσίας των δικαστηρίων ως προς τις διαφορές των μουσουλμάνων Ελλήνων». Όμως τάχθηκε κατά και της προαιρετικής εφαρμογής των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων του μουφτή.
«Πρέπει να αρθεί το συντομότερο η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ θρησκευτικών, διοικητικών και δικαστικών καθηκόντων», σημείωσε. Αντίστοιχα ο Χαλήλ Μουσταφά, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επισήμανε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου «συνιστά αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη που συνεισφέρει στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο των μελών της μειονότητας αλλά γενικώς στη χώρα μας».
Σε διαφορετικό πνεύμα, ο Χαλήλ Τζιχάτ, ακαδημαϊκός στην εισαγωγική κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα καταδικάζεται άδικα για την εφαρμογή της σαρία «κυρίως λόγω παραπληροφόρησης». Πρότεινε παράλληλα οι εμπλεκόμενοι να επιλέγουν εξαρχής αν θέλουν ο γάμος τους να τελεστεί με θρησκευτικό ή κοσμικό τρόπο, αλλά να δίνεται η δυνατότητα προσφυγής και στα αστικά δικαστήρια σε περίπτωση διαζυγίου. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας Θράκης, Μεμέτ Μουσταφά, ο οποίος καταλόγισε στο ελληνικό κράτος ότι θα όφειλε να είχε δημιουργήσει σύγχρονες μουφτείες. «Σήμερα η ελληνική πολιτεία, αντί να διορθώσει τα λάθη κάνει ένα άλλο πάρα πολύ μεγάλο και ιστορικό λάθος», τόνισε.