Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά την υιοθέτηση του -καταδικαστικού για τις ΗΠΑ- ψηφίσματος του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ, καθώς μπαράζ δηλώσεων και απαντήσεων από το Ισραήλ και την Τουρκία πολώνει το σκηνικό.
Από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και της Νίκι Χέιλι πριν την ψηφοφορία, στους αφορισμούς και την αρνησικυρία του Ισραήλ μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, οι υποστηρικτές της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ αν και βρέθηκαν απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα, επέλεξαν το bullying ως τακτική.
Το Ισραήλ απορρίπτει την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου ψηφίσματος που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Παράλληλα δηλώνει ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επισκέφτηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια»
τονίζεται.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.
«Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ», επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών – μελών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του κειμένου που αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία, χωρίς ωστόσο να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Η απάντηση της Τουρκίας
Το γάντι σήκωσε η Τουρκία επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την αντιπαράθεση και τη συνεπακόλουθη πόλωση για να σπάσει τον ιδιότυπο διεθνή αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στον Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και ως αντίποινα στο άγριο πογκρόμ κατά αντιφορνούντων.
Η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφρίας των κρατών – μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της κίνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Εννέα κράτη ψήφισαν κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.
Με ανάρτηση στο twitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.