“Ταφόπλακα” στο Δουβλίνο έβαλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

“Ταφόπλακα” στο Δουβλίνο έβαλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Τη συζήτηση για τη χάραξη νέας μεταναστευτικής πολιτικής από την Κομισιόν άνοιξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας κατ ουσία ένα βήμα πίσω από τις θέσεις που εξέφρασε επιτιθέμενος στον Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής, με αφορμή σημείωμα του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την κατάργηση των ποσοστώσεων.

Στη συνέντευξή του, ο επίτροπος χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς τον Ντόναλντ Τουσκ αγγελιοφόρο των group Visegrad, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρεξέκλινε της αποστολής του και αντί να προστατεύει τις συνθήκες τις αποδομεί, εκφράζοντας σεχταριστικές τάσεις.

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου αποπνέουν αίσθηση συνέχιση της αντιπαράθεσης στο προσκήνιο αλλά και τη διάνοιξη παρασκηνιακών διαύλων επικοινωνίας για τη χάραξη νέας πολιτικής, προσφέροντας ως θυσία το Δουβλίνο και όχι τις ποσοστώσεις.

Διαφήμιση

Στην πραγματικότητα η τοποθέτηση του Επιτρόπου για τη Μετανάστευση αποτελεί την αντιπρόταση της Επιτροπής στις θέσεις του ggroup Visegrad που εκφράστηκαν δια στόματος του Ντόναλντ Τουσκ. Αν μάλιστα ερμηνευτεί κάτω από το ίδιο φίλτρο η θέση του για το κλίμα στήριξης προς την Ελλάδα και την Ιταλία, τότε διαμορφώνεται μια ευρεία και ικανή βάση διαλόγου.

Διαβάστε  Προς ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex στα ελληνικά σύνορα

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με τον κ. Τουσκ, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πολιτική των ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων ανά χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Εγώ είμαι πολιτικός. Και το λέω αυτό γιατί δεν ήρθα στις Βρυξέλλες για να ενταχθώ στην ομάδα των τεχνοκρατών. Έχω άποψη και αυτό είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη μέρα. Είπα και θα λέω πάντα την άποψή μου. Δεν λησμονώ ότι η βασική μου αποστολή είναι να προστατεύω τις συνθήκες».

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ πήρε θέση υπέρ συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων», ο Έλληνας επίτροπος υποστήριξε:

«Αυτή η τάση υπάρχει στην Ευρώπη, πολλοί να δίνουν προτεραιότητα στις εσωτερικές πολιτικές, που δεν είναι απαραίτητα και εθνικές πολιτικές».

Αναφορικά με τον κανονισμό του Δουβλίνου και το αν θα πρέπει να αλλάξει, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απήντησε ότι

«το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε. Πέθανε στην πράξη. Γιατί είναι άδικο το φορτίο το μεγαλύτερο να το παίρνουν στους ώμους τους οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία».

Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και Ιθαγένειας στην συνέντευξή του στο Euronews πρόσθεσε ακόμη ότι «χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό, ένα μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και προς τα εκεί κατευθύνεται και η αναθεώρηση του Δουβλίνου».

Διαβάστε  Η Ελλάδα πήρε 246 δισ. από την Ευρώπη (infographic)

Ερωτηθείς για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και για το αν «αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι αρνητικό ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας», ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε:

«Θυμίζω ότι πριν από ενάμιση χρόνο, την ημέρα πέρναγαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην Ευρώπη, πάνω από 14.000 άτομα την ημέρα. Τώρα, ο αριθμός αυτός έχει πέσει κατά μέσο όρο στα 70 άτομα την ημέρα. Υπήρξαν και κάποιες στιγμές που ανέβηκε, αλλά δεν έφτασε στο επίπεδο το προηγούμενο. Που σημαίνει ότι η Τουρκία τηρεί τη συνεννόηση».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη στήριξη και οικονομική και πρακτικά» και συνέχισε λέγοντας ότι

«είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στα νησιά έχει φτάσει στα όριά της. Γιατί πάρα πολύ απλά δεν έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι αιτήσεις ασύλου, έτσι ώστε όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να την έχουν και να πάρουν το δρόμο προς την Ευρώπη, οι υπόλοιποι να επιστραφούν στην Τουρκία. Και πρέπει να σας πω ότι η Τουρκία έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί αυτούς που θα επιστραφούν. Στην αρχή παρατηρήθηκε κάποια αργοπορία στους ρυθμούς διεκπεραίωσης αυτών των αιτήσεων, από τις υπηρεσίες που είχαν στηθεί εκεί. Τώρα θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα επιταχυνθεί και με μια σειρά από άλλες συνεννοήσεις θα ανακουφιστούν τα νησιά. Γιατί πράγματι η κατάσταση δεν είναι καλή».

Ο κ. Αβραμόπουλος ερωτηθείς για τα επόμενα βήματά του και για το πώς βλέπει το δικό του πολιτικό μέλλον, απήντησε:

«Κάποτε με είχε ρωτήσει ένα συνάδελφός σας στην Ελλάδα, πριν από καιρό, για κάτι σε μια παρόμοια συγκυρία. Είχα απαντήσει με μια από τις αγαπημένες φράσεις μου του Ταλεϋράνδου. Είχε πει κάποτε ο μεγάλος αυτός Γάλλος διπλωμάτης: “Je me met a la disposition des evenements”. Τίθεμαι στη διάθεση των γεγονότων».

Διαφήμιση