Η Ευρώπη τσακίζει την Πολωνία, μήνυμα σε Visegrad-ακροδεξια

Η Ευρώπη τσακίζει την Πολωνία, μήνυμα σε Visegrad-ακροδεξια

Ως σαφές μήνυμα και επίδειξη ισχύος της Κομισιόν και του διευθυντηρίου απέναντι στις χώρες του group Visegrad και την καλπάζουσα ακροδεξιά ερμηνεύεται η απόφαση της Κομισιόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, για τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η διάταξη προβλέπει μέχρι και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο με διαδικασία ειδικής πλειοψηφίας για όποιο κράτος – μέλος της Ε.Ε. διαπιστωθεί ότι έχει αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές αρχές για ζητήματα δικαίου.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ευρωβαρόμετρο: Η Δικαιοσύνη δεν είναι για όλους η ίδια στην ΕΕ

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την προσπάθεια των χωρών του group Visegrad να υποσκάψουν τη συμφωνία για το προσφυγικό μέσω εισήγησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Πολωνού, Ντόναλντ Τουσκ.

Η Πολωνία επικρίνεται για απόκλιση όσον αφορά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς η συντηρητική δεξιά κυβέρνηση της χώρας έχει ψηφίσει νομοθεσία η οποία θέτει την παύση και τη συνταξιοδότηση δικαστών και ανώτατων δικαστών στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ επιφέρει αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Διαβάστε  Οι 29 πρέσβεις χωρών της ΕΕ στις ΗΠΑ απαντούν με άρθρο στον Τραμπ

Στις 26 Ιουνίου, η Κομισιόν είχε απευθύνει συστάσεις προς την πολωνική κυβέρνηση, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την σχεδιαζόμενη τότε μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Ο μηχανισμός επιβολής κυρώσεων δίνει στο Συμβούλιο των «28» τη δυνατότητα να αναστείλει ορισμένα από τα δικαιώματα της εν λόγω χώρας που απορρέουν από την εφαρμογή των Συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου της εν λόγω χώρας στο Συμβούλιο.

Διαβάστε  Ευρώπη: Η πΓΔΜ στον προθάλαμο, η Αλβανία από την πίσω πόρτα ενώ Τραμπ και Πούτιν καραδοκούν

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίκληση του άρθρου 7 στην ιστορία της Ε.E.

Διαφήμιση