Γερμανία: Οδικός χάρτης για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: Οδικός χάρτης για τον σχηματισμό κυβέρνησης

μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως αναμενόταν, θα ξεκινήσουν στη Γερμανία οι διαβουλεύσεις Σοσιαλιστών-Χριστιανικών κομμάτων για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης συνασπισμού, με προοπτική η πρώτη φάση να διαρκέσει έως έξι ημέρες, ανοίγοντας την πόρτα για τις ουσιαστικές συνομιλίες, οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν έως τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι συζητήσεις είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 7 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί σε έξι μέρες, προκειμένου τα κόμματα κατόπιν να αποφασίσουν σχετικά με την συμμετοχή τους σε διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, στις 12 Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχει ένα έγγραφο στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων των συνομιλιών, το οποίο και θα τεθεί υπ’όψιν των κομμάτων. Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει για αυτόν τον σκοπό να πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Διαφήμιση

Τα κόμματα συμφώνησαν ακόμη ότι στις διερευνητικές συνομιλίες θα τεθούν 15 θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων η ευρωπαϊκή πολιτική, το συνταξιοδοτικό, η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση, η οικονομία, η φορολογική πολιτική, η ενέργεια και τα θέματα οικογένειας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν τελικά συμφωνηθεί «μεγάλος» συνασπισμός, θα διαρκέσει ως την άνοιξη.