Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις στα Βαλκάνια, καθώς το NATO επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες εδραίωσης της επιρροής του στην περιοχή, πιέζοντας για την άμεση ένταξη του Κοσόβου, καθώς και της πΓΔΜ, έχοντας μόλις ολοκληρώσει την εισδοχή του Μαυροβουνίου.
Το Κόσοβο αποτελεί κράτος-προτεκτοράτο στο οποίο οι αποστολές τις ΕΕ για εδραίωση του κράτους Δικαίου, έχουν διαχρονικά αποτύχει, ενώ την ασφάλεια της χώρας διαχειρίζεται πολυεθνική δύναμη, KFOR, μετά τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Σερβία, που επιμένει να αντιδρά και να μην το αναγνωρίζει.
Για τη Σερβία, η εξομάλυνση των σχέσεων και η αναγνώριση του Κοσόβου αποτελούν προαπαιτούμενο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι έως τώρα προσπάθειες έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.
Η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου, επιδιώκοντας μια ακραιφνώς εθνικιστική και αλυτρωτική ατζέντα και επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία, υπέβαλε επίσημο αίτημα διαμεσολάβησης στις ΗΠΑ, κίνηση η οποία εκλαμβάνεται ως εμπρηστική, καθώς αγνοεί την ΕΕ και υποβαθμίζει τον ρόλο του ΟΗΕ.
Σε απάντηση ο πρόεδρος της Σερβίας άνοιξε την πόρτα για συμμετοχή και της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις, εφόσον παρέμβουν οι ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα δυνητικά ιδιαίτερα εύφλεκτο σκηνικό.
Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να θέλει να δυναμιτίσει και να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, καθώς αν και το μέτωπο φαίνεται να το έχει χάσει από το NATO, ή να έχει συμψηφίσει με την επικράτησή της στη Συρία, η δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο θα μπορούσε να έχει πολλαπλάσια οφέλη.
“Ρώτησα εάν η Ρωσία θα ήθελε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε”, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς μετά από συνάντηση με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία επιθυμεί να συμπεριληφθεί η Ρωσία στις διαπραγματεύσεις εάν το Κοσσυφοπέδιο επιμείνει να συμπεριλάβει τις ΗΠΑ.
Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε τη δυνατότητα της Ρωσίας να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις, αλλά ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου “συζητήθηκε διεξοδικά” κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Πούτιν με τον Βούτσιτς.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Βούτσιτς την Τρίτη ότι η Μόσχα θα αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία αποδεκτή τόσο από τη Σερβία όσο και από το Κοσσυφοπέδιο
Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία εκτιμά την υποστήριξη της Ρωσίας για την “εδαφική της ακεραιότητα”, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι θεωρεί ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι “ύψιστης σημασίας”.