Να υποβιβάσει το περιστατικό των αιτήσεων ασύλου από 32 Τούρκους που καταζητούνται στο πλαίσιο του πογκρόμ του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι πέρασαν στις Οινούσες, επιχειρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας το “συνηθισμένο”.
Οπως επισημαίνουν, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι παράνομες αφίξεις Τούρκων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι είσοδοι που πραγματοποιούνται από τον Εβρο αφορούν συνήθως μεμονωμένα περιστατικά. Από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι σχεδόν 1.750 Τούρκοι υπήκοοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εξάλλου, μέσα στο 2017 πάνω από 4.000 Τούρκοι υπήκοοι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στη Γερμανία. Πάντως ακόμα και αν οι Αρχές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός της άφιξης 32 Τούρκων αιτούντων άσυλο, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει ακόμα ένα στοιχείο πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, μετά το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας και ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Χθες, καταγράφηκαν οι 32 Τούρκοι υπήκοοι και ακόμα ένας που φέρεται ως διακινητής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Χίο τις προηγούμενες ημέρες γι’ αυτό τον σκοπό. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία όσων καταγράφηκαν, δεν υπάρχει κάποια περίπτωση η οποία να κρύβει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αστυνομικές αρχές. «Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και γιατρούς, που αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ασύλου αμέσως μόλις υπάρξει δυνατότητα διερμηνείας», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οι νεοαφιχθέντες πάντως δεν βρίσκονται υπό κράτηση ενώ είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να μεταφερθούν στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλουν αίτημα ασύλου.