Σκόπια: Επτά νέες ποινικές διώξεις κατά της κυβέρνησης Γκρουέφσκι

Σκόπια: Επτά νέες ποινικές διώξεις κατά της κυβέρνησης Γκρουέφσκι

Νέες έρευνες για τις δραστηριότητες της προηγούμενης κυβέρνησης και το ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας και παράβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκίνησε η Ειδική Εισαγγελία της πΓΔΜ, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και πρώην υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το BIRN η νέα έρευνα, με την κωδική ονομασία Stranski Sluzbi, εξετάζει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και έναν υπάλληλο της μυστικής αστυνομίας για κατάχρηση εξουσίας, σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια αστυνομικού εξοπλισμού στα τέλη του 2014.

Η ειδική εισαγγελέας Φατιμέ Φετάι περιγράφοντας την υπόθεση ανέφερε ότι οι δύο ύποπτοι, τον Νοέμβριο του 2014, ανέθεσαν την εκπόνηση “ψευδούς” έκθεσης σε ξένη εταιρία, η οποία θα επιβεβαίωνε την θέση της τότε κυβέρνησης σχετικά με τους ισχυρισμούς περί παρακολούθησης τηλεφωνικών κλήσεων, που αποκαλύφθηκαν το 2015 από τους σοσιαλδημοκράτες.

Διαφήμιση

Ο πρώην πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι ισχυριζόταν τότε ότι δεν είχε διατάξει την παράνομη υποκλοπή χιλιάδων ανθρώπων – και ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες είχαν πραγματοποιήσει την υποκλοπή μέσω “κίτρινων van” εφοδιασμένων με εξοπλισμό παρακολούθησης. Το ενοχοποιητικό υλικό στη συνέχεια υποτίθεται ότι δόθηκε στην αντιπολίτευση για να αποσταθεροποιήσει την τότε κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη δίωξη, η ξένη εταιρεία που έγραψε την έκθεση που υποστήριξε τη θέση του Γκρουέφσκι, μόλις ένα μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο, κέρδισε στημένο διαγωνισμό για την προμήθεια του αστυνομικού εξοπλισμού.

Διαβάστε  Η πΓΔΜ στο NATO (η πρόσκληση)

Η Φετάι δήλωσε ότι οι ύποπτοι οργάνωσαν εικονική διαδικασία υποβολής προσφορών που περιελάμβανε τρεις εταιρίες υποβολής προσφορών σε χρόνο ρεκόρ, μόλις πέντε ημέρες και

«τα προκαταρκτικά συμπεράσματα δείχνουν ότι οι [προσφορές από τις εταιρίες] γράφτηκαν από ένα άτομο».

Η δεύτερη έρευνα, με την κωδική ονομασία “Drumarina” [νομοσχέδιο για τα οδικά τέλη], αφορά έναν πρώην βουλευτή από το πρώην κόμμα VMRO DPMNE, Silvana Boneva, για απάτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο εν λόγω βουλευτής είναι ύποπτος για παράνομη απόκτηση περίπου 100.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της θητείας της από το 2011 έως το 2016, αναγράφοντας εσφαλμένα τα έξοδα ταξιδιού της από την κατοικία της στην πόλη Strumica στο κοινοβούλιο.
 
Η τρίτη έρευνα, με την κωδική ονομασία “Roentgen”, εξετάζει τον πρώην υπουργό Υγείας για κατάχρηση εξουσίας το 2012 και το 2014.

Ο υπουργός, Νικόλα Τοντόροφ, ήταν προβεβλημένο στέλεχος της VMRO DPMNE. Είναι ύποπτος ότι ευνοεί μία από τις εταιρείες που έχουν υποβάλει προσφορά για υποβολή προσφορών το 2012 για την προμήθεια μονάδων ροέντγκεν και άλλου εξοπλισμού για τα ιδρύματα υγείας.

Η SJO δήλωσε ότι διαθέτει στοιχεία ότι ο υπουργός παρέβη το νόμο για δεύτερη φορά το 2014, όταν η υπόθεση προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διαβάστε  Το NATO καλεί την πΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

“Αντί να ακυρώσει ολόκληρη τη διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών, ο [υπουργός], κατά παράβαση του νόμου, συνήψε σύμβαση με τη δεύτερη εταιρία, κερδίζοντας 860.000 ευρώ”, δήλωσε η Φέται σε συνέντευξη Τύπου.

Η τέταρτη έρευνα, που ονομάζεται “Παραγωγός”, διερευνά τον πρώην υπουργό Γεωργίας, πάλι από τις τάξεις του πρώην κυβερνώντος κόμματος, για κατάχρηση εξουσίας το 2009.

Είναι ύποπτος ότι πλήρωσε άμεσα 50.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία παροχής συμβουλών, Smart Centar DOOEL Skopje, η οποία χρησιμοποίησε τα χρήματα για να παραγάγει την τηλεοπτική εκπομπή “Το χρώμα των χρημάτων”, που προβλήθηκε στην τηλεόραση Sitel από το 2009 έως το 2012.

Ο νόμος επιτρέπει τέτοιες άμεσες πληρωμές χωρίς προσφορές μόνο σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά όχι σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες, δήλωσε η εισαγγελία.

Η πέμπτη έρευνα, με την κωδική ονομασία “ηγέτες”, αφορά έναν ιδιώτη επενδυτή να κατασκευάσει ένα κτίριο κοντά σε μια πρεσβεία στα Σκόπια χωρίς τη δέουσα άδεια, δήλωσε η εισαγγελία.

Η κωδική ονομασία της έρευνας, εξήγησε η εισαγγελία, προέρχεται από ενοχοποιητική συνομιλία μεταξύ ηγετών δύο πολιτικών κομμάτων σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι δύο πολιτικοί ηγέτες, των οποίων τα ονόματα δεν αποκαλύφθηκαν, δεν είναι ακόμη υπόνοιες σε αυτήν την περίπτωση.

Η έκτη και η έβδομη έρευνα, με την κωδική ονομασία “Tariff 2” και “Transporter 2”, αποτελούν στην ουσία συνέχεια των συνεχιζόμενων υποθέσεων που είχε προηγουμένως ασκήσει η ποινική δίωξη.

Διαβάστε  Η πΓΔΜ πήρε εισιτήριό για το NATO, η Ελλάδα άνοιξε μέτωπο με τη Ρωσία

Το “Tariff 2” αφορά έναν υπάλληλο της κρατικής εταιρίας ELEM για κατάχρηση εξουσίας πληρώνοντας περισσότερα από 218.000 ευρώ σε μια τσεχική εταιρεία για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληροφορικής της ELEM, τα οποία δεν ολοκλήρωσε ποτέ.

Η Τransporter 2 ενισχύει μια συνεχιζόμενη δικαστική υπόθεση εναντίον του πρώην δημάρχου της Μπίτολα Βλάντιμιρ Ταλέσκι, ο οποίος κατηγορήθηκε νωρίτερα για κατάχρηση 360.000 ευρώ από χρήματα του προϋπολογισμού που δόθηκε στον δήμο για να πληρώσει για τη μεταφορά με λεωφορείο μαθητών για δύο σχολικά έτη.

Η νέα έρευνα εμπλέκει επίσης ότι ο Τάλεσκι, καθώς και ο πρώην γραμματέας της πόλης, πέντε εκπρόσωποι των μεταφορικών εταιρειών και τρεις διευθυντές δημοτικού σχολείου, συμμετείχαν στο σχέδιο που συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια.

Μετά τη σύστασή της το 2015 ως μέρος μιας συμφωνίας κρίσης, το SJO έλαβε μόνο 18 μήνες για να ασκήσει διώξεις. Η προθεσμία έληξε τον Ιούνιο. Μέχρι τότε, η SJO είχε ασκήσει διώξεις για 20 περιπτώσεις.

Τον Νοεμβριο,

Διαφήμιση