Μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ

Μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ

Εντείνονται οι κινήσεις ισχυροποίησης των διακρατικών δεσμών στα Βαλκάνια, καθώς περισσότερες χώρες της περιοχής κινούνται προς τις ευρωατλαντικές δομές, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι πιέσεις για ανάσχεση του προσφυγικού ρεύματος και της εν δυνάμει τρομοκρατικής απειλής, που εγείρεται από την επιστροφή τζιχαντιστών από τη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αστυνομική συνεργασία Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ, η οποία επισφραγίστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, από τους αρχηγούς των αστυνομιών, οι οποίοι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Στην πρώτη τετραμερή «σύνοδο», οι επικεφαλής των διωκτικών αρχών συμφώνησαν να ιδρύσουν «σημεία επαφής», κανάλια –δηλαδή– άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων πληροφοριών των τεσσάρων χωρών. Τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, εξάλλου, συνόδευαν εκτός της αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, οι διοικητές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Ανάλυσης Πληροφοριών, Γιώργος Γιάννενας και Θανάσης Κοκκαλάκης.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, όπου καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας.

Το διάστημα που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν διμερείς επαφές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με τους ομολόγους του των Σκοπίων και της Αλβανίας. Και σ’ αυτές τις συναντήσεις είχαν συζητηθεί η προοπτική ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών σε «πραγματικό χρόνο» και ο ορισμός σημείων επαφής που θα λειτουργούν «24/7».

Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξουν συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που θα αναλάβουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ενώ πρόκειται να προγραμματιστούν και κοινές εκπαιδεύσεις σε θέματα αντιτρομοκρατίας και διαχείρισης πληροφοριών».