Αλβανία: Ξύλο, εντός και εκτός Βουλής για τη Δικαιοσύνη

Δύσβατος προμηνύεται ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη, καθώς οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις στο κοινοβούλιο, για τον ορισμό γενικού εισαγγελέα κατέληξαν εύκολα σε βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους, ένδειξη ότι πολιτική και κοινωνική σταθερότητα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες παρά την ευρεία πλειοψηφία που απολαμβάνει το κυβερνών κόμμα του Σοσιαλιστή Έντι Ράμα.

Σε μια περίοδο που οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης της χώρας βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούστηκαν στο κοινοβούλιο για τον διορισμό προσωρινού γενικού εισαγγελέα, που εκλέγεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα σχηματιστεί.

Διαβάστε  Αλβανία: Το οργανωμένο έγκλημα ελέγχει Δικαιοσύνη και... πολιτικούς

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διορίσει προσωρινό γενικό εισαγγελέα αποτελεί παραβίαση του πνεύματος του Συντάγματος.

Διαφήμιση

Η αντιπαράθεση κατέληξε με ξύλο μέσα στη Βουλή και σύντομα πέρασε στους δρόμους, με αποτέλεσμα βίαιες συγκρούσεις στα Τίρανα, γύρω από τη Βουλή, ένδειξη ότι η ατζέντα της αντιπολίτευσης είναι πιθανός αποσταθεροποιητική.

Διαβάστε  Παρέμβαση Κοτζιά υπέρ Αλβανίας-πΓΔΜ στην Ευρώπη, ζήτησε συνεργασία Γαλλίας-Γερμανίας

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί.

Διαφήμιση