Ο Κοτζιάς “σφραγίζει” την κίνηση της Αλβανίας για τα ελληνικά νεκροταφεία

Ο Κοτζιάς “σφραγίζει” την κίνηση της Αλβανίας για τα ελληνικά νεκροταφεία

Τη διπλωματική και πολιτική αναγνώριση της κίνησης της αλβανικής κυβέρνησης να περάσει νόμο για τη δημιουργία ελληνικών νεκροταφείων, προσφέρει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την ολοκλήρωση δράσεων-προαπαιτούμενων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Νίκος Κοτζιάς με δηλώσεις του χαρακτήρισε “τεράστιο βήμα” την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης,

«Τεράστιο βήμα και για να ησυχάσει, όπως λέει ο λαός μας μεταφορικά, η ψυχή τους αλλά και βήμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη μας»

που

Διαφήμιση

«αποδεικνύει ότι η διπλωματία μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι κραυγές διαμαρτυρίας χωρίς περιεχόμενο»

απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αφγανό ομόλογό του, Σαλαχουντίν Ραμπανί, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή τη φάση καθώς η Αλβανία εκπληρώνει προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόσκληση που έλαβε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, που συνεπάγεται κοινοτική χρηματοδότηση για έργα και μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε  Τα μαζεύει η εκπρόσωπος του Χαν για την "αναδιάρθρωση συνόρων"

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι

«είναι ένα πολύ θετικό βήμα, το οποίο είναι η συνέχεια του γεγονότος ότι η μικρή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία είχε καταστραφεί πέρυσι στη Χειμάρρα, ανοικοδομείται σήμερα με χρηματοδότηση της αλβανικής κυβέρνησης».

Ενώ συνεχίζοντας δήλωσε ότι:

«Πιστεύω ότι ο εφαρμοστικός νόμος, που ψήφισε το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας στις 13 του μήνα και γνωστοποιήθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με τον οποίο ρυθμίζονται τα ζητήματα τον κοιμητηρίων των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που έπεσαν στο αλβανικό έπος, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα και για να ησυχάσει, όπως λέει ο λαός μας, μεταφορικά η ψυχή τους αλλά και ένα βήμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη μας»

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό το γεγονός

«αποδεικνύει, όπως και άλλα μικρότερα που ανέφερα παραδειγματικά, ότι η διπλωματία μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα από ό,τι κραυγές διαμαρτυρίας χωρίς περιεχόμενο». «Η διπλωματία είναι ο δρόμος για να αναπτύξουμε θετικά τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας και η δικιά μας η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε επιλέξει αυτόν τον δρόμο. Παίρνουμε το βάρος του δρόμου τής ειρηνικής συνεννόησης της διπλωματίας και της ανάπτυξης θετικής ατζέντας στον περίγυρό μας»

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε «όσους συμβάλανε στο να προωθηθεί αυτή η απόφαση από το παρελθόν».

Διαβάστε  Συνελήφθη Τούρκος στις Καστανιές Έβρου

Διαφήμιση