Κίνηση επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Γερμανίας

Κίνηση επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Γερμανίας

Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης με τη Γερμανία επιχειρεί η Τουρκία, λίγο μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, απελευθερώνοντας Γερμανίδα δημοσιογράφο που κρατείτο.

Η κίνηση της Τουρκίας αν και επισήμως δεν συνδέεται με τις επαφές στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι αποτελεί κίνηση καλής στο διπλωματικό παζάρι, ενώ το Βερολίνο την αντιλαμβάνεται ως ένδειξη αποκατάστασης της κανονικότητας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουρκικό δικαστήριο διέταξε την υπό όρους αποφυλάκιση Γερμανίδας δημοσιογράφου και μεταφράστριας, η φυλάκιση της οποίας είχε προκαλέσει την οργή του Βερολίνου.

Διαφήμιση

Η Μεσαλέ Τολού είχε φυλακιστεί στα τέλη Απριλίου, με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση».

Διαβάστε  Πιο κοντά στο ΔΝΤ η Τουρκία, ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός-σε ελεύθερη πτώση η λίρα

Η Χάικε Χάνσελ, μια Γερμανίδα βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke που παρακολουθούσε τη δίκη, ανέφερε στο Twitter πως η υπό όρους αποφυλάκιση της Τολού συνοδεύτηκε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα μια φορά την εβδομάδα.

Η Τολού δικάζεται από τον Οκτώβριο με την κατηγορία ότι είναι μέλος του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (MLKP), μιας απαγορευμένης πολιτικής οργάνωσης στην Τουρκία επειδή θεωρείται «τρομοκρατική». Κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 15 ετών.

Γερμανίδα τουρκικής καταγωγής, 33 ετών, που εργαζόταν κυρίως ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια για ένα μικρό αριστερό πρακτορείο ειδήσεων, το Etkin Jaber Ajansi (ETHA), δικάζεται μαζί με άλλα 17 πρόσωπα.

Διαβάστε  Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν (infographic)

Κατηγορείται κυρίως ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις και κηδείες μαχητών του MLKP, αλλά οι υποστηρικτές της θεωρούν πως η δίκη της είναι πολιτική.

Στη διάρκεια μιας πρώτης ακροαματικής διαδικασίας, τον Οκτώβριο, η Τολού απέρριψε συνολικά τις κατηγορίες εις βάρος της.

Η φυλάκισή της επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, η οποία κατήγγειλε τη σύλληψη πολλών πολιτών της στο πλαίσιο των διώξεων που εξαπέλυσε τη Άγκυρα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Από την πλευρά της, η Άγκυρα κατηγορεί τη Γερμανία ότι δείχνει επιείκεια προς τους «τρομοκράτες», παρέχοντας στέγη σε Κούρδους αυτονομιστές και σε φερόμενους ως πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, μια χώρα που καταλαμβάνει την 155η θέση μεταξύ 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζει η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Διαφήμιση