Κινήσεις στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα πραγματοποιεί η αλβανική κυβέρνηση, παρά την έντονα εθνικιστική ρητορική και ατζέντα που είχε προωθήσει στις εκλογές και στις πρώτες πράξεις μετά από αυτές, καθώς η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προϋποθέτει επίλυση των διμερών διαφορών και εποικοδομητική στάση.
Με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αποτελεί πλέον το κορυφαίο δέλεαρ για την Αλβανία η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Έντι Ράμα, αφού πάγωσε τα σχέδια πολεοδομικής ανάταξης της Χιμάρας -που περιλάμβαναν απαλλοτριώσεις ελληνικών περιουσιών- τώρα κινείται πιο ενεργά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για τον εντοπισμό, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο αλβανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940-41.
Η απόφαση, σύμφωνα με τις σημερινές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Shqiptarja» και «SOT», ελήφθη από την αλβανική κυβέρνηση στις 13 Δεκεμβρίου και αναρτήθηκε το Σάββατο στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο: «Απόφαση για την εφαρμογή της Συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναζήτηση, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940–41 και την ανέγερση κοιμητηρίων γι’ αυτούς, εντός της αλβανικής επικράτειας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως η αλβανική αστυνομία υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ελληνική για συντονισμό περιπολιών στα σύνορα και ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες έχουν γίνει τεράστιες ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την εξάρθρωση τεράστιων δικτύων διακίνησης ναρκωτικών, ανθρώπων και και την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.
Η κυβέρνηση Ράμα, σχολιάζει η εφημερίδα «Shqiptarja», αποφάσισε να κάνει πρώτη ένα βήμα προς την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, λαμβάνοντας απόφαση για την ανέγερση νέων νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στον ελληνοιταλικό πόλεμο. Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους όρους που έθετε η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες με την αλβανική πλευρά.
Η απόφαση ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίαση της κυβέρνησης Ράμα στις 13 Δεκεμβρίου, μόλις χθες όμως δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως φαίνεται, συνεχίζει η εφημερίδα, οι συνομιλίες της Κρήτης δεν ήταν και τόσο άκαρπες, όπως ειπώθηκε αρχικά. Η συνάντηση της Κρήτης προφανώς παρήγαγε μια Συμφωνία, και η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης της 13ης Δεκεμβρίου ήταν η εφαρμογή μόνο του πρώτου σημείου της.
Στη συνάντηση της Κορυτσάς της 20ης Ιανουαρίου, η αλβανική πλευρά, έχοντας αυτή την κυβερνητική απόφαση, σχολιάζει η εφημερίδα, πηγαίνει με καλή πολιτική βούληση. Στην Αλβανία, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπάρχουν δύο νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών, στην Κλεισούρα Πρεμετής και στο χωριό Βουλιαράτες Δερόπολης Αργυροκάστρου. Για τα νεκροταφεία αυτά υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μπερίσα των ετών 2010 και 2012. Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Ράμα, συνεχίζει το ρεπορτάζ, δεν προσδιορίζει πόσα νεκροταφεία θα ανεγερθούν καθώς και τις τοποθεσίες ανέγερσης. Η απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν περιορίζει τον αριθμό των νεκροταφείων, ούτε και προσδιορίζει τις τοποθεσίες τους. Η φράση μάλιστα στο τέλος της απόφασης, όπου γίνεται λόγος στον πληθυντικό για Περιφέρειες, υπονοεί ότι θα υπάρχουν μερικά νεκροταφεία, σε μερικές Περιφέρειες.