Εντείνονται οι ανησυχητικές ενδείξεις για τη δράση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, καθώς μετά την εκλογική άνοδο που παρατηρήθηκε σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι ηγέτες ακροδεξιών κομμάτων συναντήθηκαν στην Πράγα διαμορφώνοντας κοινή ατζέντα για τη δημιουργία νέας ένωσης και την αποχώρηση από την ΕΕ.
Η συνάντηση, δεν είναι πρώτη, έρχεται ωστόσο, τη στιγμή που το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μετά τη σύνοδο των χωρών του Βίζεγκραντ, τη σύγκρουση στην ΕΕ για το προσφυγικό και μετά την έγκριση του προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στη σύνοδο της Πράγας παρέστησαν ακροδεξιοί ηγέτες από 10 χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, ο Γερμανός Μάρκους Πρέτζελ και ο Ιταλός Λορέντσο Φοντανα. Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ευρώπης και των μεταναστών, ενώ απουσίαζε η Χρυσή Αυγή λόγω των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη της.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Τσέχο-ιάπωνα ακροδεξιού ηγέτη Τόμιο Οκαμούρα με ατζέντα: «Μια Ευρώπη των εθνικών κρατών, χωρίς την ΕΕ»
Σύμφωνα με τη Die Welt η συνάντηση της Πράγας έγινε σε ένα μικρό ξενοδοχείο και δεν είχε τίποτα να θυμίσει την «εκθαμβωτική» συγκέντρωση που είχαν κάνει τα ακροδεξιά κόμματα για το ίδιο θέμα τον περασμένο Ιανουάριο στο Κομπλεντς της Γερμανίας.
«Τότε και ιδιαίτερα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά νόμιζε ότι θα ενισχυόταν στην Ευρώπη. Αλλά μετά τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία καθώς και μετά από τις αναταράξεις στο γερμανικό AfD τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά τώρα».
Η Λεπέν και ο Βίλντερς απέφυγαν να μιλήσουν για τις εκλογικές τους ήττες. Η Λεπέν απέδωσε την ήττα της στο εκλογικό σύστημα και ο Βίλντερς παραπονέθηκε ότι το κόμμα του αγνοήθηκε κατά τη συγκρότηση της κυβέρνησης.
Ο Βίλντερς και η Λεπέν επαίνεσαν το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα της Ελευθέριας, το FPÖ, το οποίο θα μετάσχει στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας.
«Το FPÖ μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας», είπε ο Ολλανδός. Η Λεπέν χαρακτήρισε τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην αυστριακή κυβέρνηση «πολύ καλά νέα για την Ευρώπη»
Κατά την άποψή της, η ΕΕ είναι μια καταστροφική οργάνωση που αρνείται την πολιτιστική ποικιλομορφία στην Ευρώπη.
Όπως και οι δυο καλεσμένοι του έτσι και ο ιαπωνικής καταγωγής ηγέτης της ακροδεξιάς στην Τσεχία μίλησε για επικείμενο εξισλαμισμό της Ευρώπης: «Το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τις αξίες της ηπείρου μας, την ταυτότητά μας, τις παραδόσεις μας. Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν να μας αναγκάσουν να το δεχτούμε. Αλλά δεν θέλουμε να μας υπαγορεύουν αυτές οι ελίτ, πώς και με ποιον θα πρέπει να ζήσουμε …Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη και, ως Τσέχοι, δεν θέλουμε να συνηθίσουμε την ανασφάλεια».
Οι ακροδεξιοί ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Τσεχική Δημοκρατία και τα τρία άλλα κράτη του Visegrad – η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία – θα συνεχίσουν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μετανάστευση προσφύγων.