Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν για… τις κρίσεις

Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν για… τις κρίσεις

Τηλεφωνική συνομιλία για τις εξελίξεις στην Κορεατική χερσόνησο και τις εξελίξει κρίσεις είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, την Πέμπτη, μετά από πρωτοβουλία του πρώτου και ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών των δυο χωρών στη Συρία.

Ο Τραμπ, με την ευκαιρία αυτή, ευχαρίστησε τον Πούτιν διότι «αναγνώρισε τις ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας της Αμερικής στην ετήσια ενημέρωση του Τύπου» που έκανε την Πέμπτη, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν «στη συνεργασία (τους) για την επίλυση της πολύ επικίνδυνης κατάστασης στη Βόρεια Κορέα».

Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο αρχηγοί κρατών συζήτησαν για «την κατάσταση σε πολλές περιοχές όπου εκτυλίσσονται κρίσεις, ιδίως για τη διευθέτηση του προβλήματος των πυρηνικών όπλων στην κορεατική χερσόνησο».

Ο Πούτιν μερικές ώρες νωρίτερα, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χαιρέτισε τη «συνειδητοποίηση της πραγματικότητας» από τους Αμερικανούς για το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, αναφερόμενος σε μια δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να αρχίσει συνομιλίες «χωρίς να θέτει όρους εκ των προτέρων» με την Πιονγιάνγκ.

Διαβάστε  Πρωτόκολλο αποπυρηνικοποίησης υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ

«Πρόκειται για ένα πολύ καλό σημάδι, που δείχνει ότι οι αμερικανικές αρχές προχωρούν προς τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας» όσον αφορά το πρόβλημα αυτό, δήλωσε ο Πούτιν και προέτρεψε τις δύο πλευρές να «πάψουν να επιδεινώνουν την κατάσταση» στην περιοχή.

Διαφήμιση