Σε πεδίο μάχης με αφορμή το προσφυγικό αλλά πολύ βαθύτερα αίτια, αφανείς πρωταγωνιστές και έξωθεν παρεμβάσεις εξελίσσεται η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του 2017, αφήνοντας ουλές που δύσκολα επουλώνονται και καθιστώντας σαφές ότι η προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ και η πολιτική Πούτιν στη Ρωσία εφαρμόζουν ασύμμετρες και πολλές φορές αφανείς αλλά πάντα ισχυρές πιέσεις στην ΕΕ, δοκιμάζοντας τη συνοχή και τη διάθεση εγγενών συμβιβασμών.
Οι χώρες του group Visegrad εμμένοντας στη λογική της άρνησης υλοποίησης των δεσμεύσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων έφτασαν στο σημείο να προσφέρουν 35 εκατ. ευρώ και στήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό στην Ιταλία προκειμένου να επιδείξουν αλληλεγγύη, αποφεύγοντας ωστόσο την ουσία, πρόταση που απορρίφθηκε τόσο από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, όσο και από την Κομισιόν.
Μπορεί τα διεθνή media να εστίασαν στην αντιπαράθεση που προκάλεσε το “σημείωμα” του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνλαντ Τούσκ, για το προσφυγικό, με την Κομιισόν και ηγέτες από τον Αλέξη Τσίπρα, έως την Άγκελα Μέρκελ να το χαρακτηρίζουν απαράδεκτο και να κατηγορούν τον… “αγγελιοφόρο” για υπονόμευση των αξιών της Ευρώπης, παράλληλα όμως υπογράφηκε η δημιουργία του Ευρωστρατού, η επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τη συμφωνία για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων για το Brexit, τη συμφωνία για τη λύση δυο κρατών στο Παλαιστινιακό, την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή καθώς και στο Κλίμα, τις εμπορικές συμφωνίες και τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ στην Ανατολική Ευρώπη.
Το διευθυντήριο και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών επέλεξαν το προσφυγικό, ως ιδανικό πεδίο για την αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλάντιμιρ Πούτιν οι παρεμβάσεις των οποίων στην Ανατολική Ευρώπη ισχυροποιούν κυβερνήσεις που προκαλούν προβλήματα στην Ευρώπη, ενισχύοντας αποσυσπειρωτικές τάσεις και το χάσμα παλαιάς και νέας Ευρώπης.
Υπ αυτο το πρίσμα μόνο τυχαία η επαναφορά του προσφυγικού, μετ επιτάσεως, τώρα, μετά την έγκριση του προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες και ενώ αναζωπυρώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με αφορμή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
Η Σύνοδος Κορυφής, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τη δημιουργία του Ευρωστρατού, μια μόνιμη διαρθρωμένη δομή, την κοινωνική διάταση, που περιλαμβάνει δράσεις για τα ανθρώπινα Δικαιώματα, τα συμπεράσματα για την παιδεία και τον πολιτισμό και συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού.
Για μια “αρκετά θυελλώδη” συζήτηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε πως “έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε”, προσθέτοντας πως “οι θέσεις” των κρατών τα οποία εκφράζουν διαφωνίες “δεν άλλαξαν”.
Ήδη προσερχόμενοι στην πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής ως ηγέτες, οι νέοι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Τσεχίας διεμήνυσαν ότι δεν είχαν καμιά διάθεση υποχώρησης.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έχει μπροστά του βουλευτικές εκλογές, πιθανόν τον Μάρτιο, τόνισε ότι χρειάζεται “μια δέσμευση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων”.
Η καγκελάριος της Γερμανίας καταδίκασε αυτή που αποκάλεσε “επιλεκτική αλληλεγγύη”.
Ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τόνισε: “δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα βάσει του οποίου οι χώρες ψωνίζουν ό,τι τους αρέσει από την ΕΕ, αλλά δεν δείχνουν καμιά πρόθεση να επιδείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη”.
Μετά τις επικρίσεις της Γερμανίας, του Βελγίου και άλλων, ο Τουσκ αναγκάστηκε να διορθώσει το σημείωμά του προς τους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Η Γερμανία και άλλα κράτη που υποστηρίζουν τις ποσοστώσεις προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβάλλουν στις χώρες που αθετούν την υποχρέωσή τους να υποδεχθούν πρόσφυγες να το πράξουν, με ψήφο κατά πλειοψηφία, εάν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός.
Αλλά αυτό εγείρει το ενδεχόμενο να βαθύνουν οι διχασμοί την ώρα που οι 27 προσπαθούν να προβάλλουν ένα αρραγές μέτωπο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Τόσο η Ιταλία όσο και άλλες χώρες που συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό απείλησαν να στερήσουν από τα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.