Μηνύματα Τσίπρα σε εταίρους-δανειστές για μεταρρυθμίσεις, εκλογές και… λάθη

Στόχος η μείωση του πολιτικού ρίσκου, η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και η διεύρυνση του πεδίου πολιτικών ελιγμών της κυβέρνησης

Μηνύματα και απαντήσεις στους εταίρους και τους θεσμούς έστειλε από τη Θεσσαλονίκη, με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ3, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα λάθη της ΕΕ στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης και στο προσφυγικό και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με ένταση τις μεταρρυθμίσεις -βάσει νέου σχεδίου- και μετά το 2018.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να σκιαγραφήσει την εικόνα και τη δυναμική βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας κατ επέκταση τον οδικό χάρτη για την έξοδο από το Μνημόνιο, ορόσημο που ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καταληκτικό για την κυβέρνησή του, επισημαίνοντας ότι:

“Η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει δικό της μεταρρυθμιστικό σχέδιο, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να τελειώσουνε τον Αύγουστο του 2018”

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, θέλοντας να στείλει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και τους εταίρους, ώστε να προσελκύσει φρέσκο χρήμα και να πείσει ότι δεν θα υπάρξει έκρηξη εκλογικής παροχολογίας στο τέλος του προγράμματος.

Διαβάστε  Ελεύθερος υπό... προστασία και ο δεύτερος από τους 8 Τούρκους

Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε:

“Εγώ επιδιώκω και επιθυμώ η επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβρη του 2019 να είναι μια εκλογική αναμέτρηση που θα αφορά την επόμενη μέρα της χώρας”.

Με αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να διευρύνει τα περιθώρια αυτόνομης χάραξης πολιτικής, να αποφύγει νέα “προληπτικά μέτρα” και να αποδείξει μακρόπνοο πολιτικό σχεδιασμό, καλλιεργώντας προοπτική ανανέωσης του προσωπικού πολιτικού του κεφαλαίου.

Μιλώντας για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο κ. Τσίπρας είπε ότι

«θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή ορόσημο για την χώρα».

Επιχειρώντας να εκπέμψει διακριτό πολιτικό σήμα και να ομαδοποιήσει σε κοινό παρονομαστή τους ΝΔ και Κεντροαριστερά δήλωσε ότι:

«Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά εμείς πετύχαμε», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια «ανεργία στο 27% και στο τέλος της διακυβέρνησής μας θα έχει πέσει στο 17%. Παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού και την έχουμε βάλει στον πυρήνα της Ευρώπης, και είναι μια χώρα με ανακτημένο το κύρος και τη δυναμική της και διεθνή αναγνώριση, μια χώρα που θα αποτελεί παράγοντα και πυλώνα σταθερότητας, με την οικονομία σε ανάπτυξη και με κοινωνική δικαιοσύνη».

Όσον αφορά τη στρατηγική απέναντι στην πρόταση που επιχειρεί να καταθέσει στο Συμβούλιο αρχηγών ο Ντόναλντ Τούσκ, ο Αλέξης Τσίπρας, έστειλε μήνυμα ότι θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για νέες διεκδικήσεις στη βάση της παραδοχής λαθών, από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όσον αφορά την οικονομική κρίση, ενώ θα βασιστεί στις “πλάτες” της Γερμανίας για το προσφυγικό, καθώς το Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει τη λογική της πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε  Έκλεισε η τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση

Διαφήμιση