Με το μέτωπο της Κομισιόν, όπως αναμενόταν, συντάσσεται η Γερμανία, στο προσφυγικό, απέναντι από την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ, η οποία έχει τη στήριξη των χωρών του group Visegrad και αποτελεί ένδειξη για τη σκληρή αντιπαράθεση και την προσπάθεια για πολιτική παράκαμψη της δικαστικής απόφασης που ισχυροποιεί την ισχύ της συμφωνίας των ποσοστώσεων.
Σύμφωνα με την DW μείζον θέμα στη Σύνοδο Κορυφής είναι η διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος που θα καταλήξει ως τον Ιούνιο 2018 σε μια συμφωνία για έναν μόνιμο μηχανισμό ασύλου της Ε.Ε.
Το κλίμα πυροδότησε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την παρουσίαση σχετικού σχεδίου. Εν όψει της συνόδου έγινε γνωστό πως ο κ. Τουσκ σκοπεύει να εισηγηθεί τον τερματισμό της συζήτησης για την αναλογική κατανομή προσφύγων στα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
«το θέμα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό διχαστικό και η προσέγγιση αναποτελεσματική.»
Το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό αφορά και την κατανομή των προσφύγων. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα σύστημα κοινής αποδοχής ως τον Ιούνιο του ερχόμενου χρόνου. Σκοπός είναι να υπάρξει συναινετική λύση», υπογράμμισε. Η κυβερνητική πηγή υπενθύμισε όμως πως θα αρκούσε και η ειδική πλειοψηφία, «που είναι και ο κανόνας για τέτοιου είδους αποφάσεις».
Συνάντηση Βίζεγκραντ
Η υπόδειξη αυτή αφορούσε σαφώς κράτη τα οποία εξακολουθούν να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες. Αυτά εκπροσωπούνται κυρίως στη λεγόμενη Ομάδα Βίζεγκραντ, που απαρτίζεται από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Σύμφωνα με πηγή της μόνιμης αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Βερολίνο, τα τέσσερα κράτη θα συναντηθούν πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για να συντονίσουν τη στάση τους στο προσφυγικό. Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Σκοπός της συμμετοχής τους είναι να πείσουν τα τέσσερα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό.
Το Βερολίνο πάντως είναι αισιόδοξο πως τον Ιούνιο του 2018 η Ε.Ε. θα συμφωνήσει τελικά σε ένα ενιαίο σύστημα αντιμετώπισης του προσφυγικού. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης είναι σίγουροι πως η ημερομηνία λήξης που έχει τεθεί για τις διαβουλεύσεις θα προκαλέσει τελικά την αναγκαία πίεση για τη λήψη αποφάσεων. «Δυστυχώς η πείρα μας λέει πως συνήθως αυτό προκύπτει μόλις λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας», δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Συνάντηση γκρουπ… Τσίπρα
Αποδεκτή έγινε από όλους τους εμπλεκόμενους η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, πρωτοβουλία που στόχο έχει αφενός να συντονίσει τη δράση, απέναντι στο group Vizegrad και τον εκφραστή των θέσεών του, Ντόναλντ Τουσκ.
Η Ελλάδα, υπέβαλε στον πρόεδρο της Κομισιόν το αίτημα για τη συνάντηση, στην οποία δεν αποκλείεται να μετάσχει η Ιταλία, ως χώρα υποδοχής προσφύγων, όπως και η γειτονική Ιταλία, ενώ ζητά τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας. Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύεται όμως την ευκαιρία να δείξει ειλικρινές πολιτικό ενδιαφέρον και θέλοντας να αποδείξει ότι τα Βαλκάνια διαμορφώνουν επίσης ενιαία θέση, σταδιακά.