Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Ρωσίας για τον Mr Bitcoin, στη μέση Ελλάδα-ΕΕ

Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Ρωσίας για τον Mr Bitcoin, στη μέση Ελλάδα-ΕΕ

Σε μέτριας κλίμακας πολιτικο-διπλωματική κρίση εξελίσσεται η έκδοση του Mr Bitcoin από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, καθώς στο θέμα παρεμβαίνει και η Ρωσία, διεκδικώντας επίσης την έκδοσή του, ενώ οι συνήγοροι του Αλεξάντρ Βίνικ ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Στην υπόθεση παρεμβαίνει όμως και η Ρωσία, η οποία εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του και διεκδικεί επίσης έκδοσή του, το οποίο είναι ωστόσο καταφανώς εικονικό, με στόχο να παρεμποδίσει την έκδοσή του Αλεξάντρ Βίνικ στις ΗΠΑ.

Διαβάστε  Τι θέλει να σηματοδοτήσει ο Τσίπρας με το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Ο 38χρονος Ρώσος κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων – εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.
Υπέρ της έκδοσης του Αλεξάντερ Βινικ είχε ταχθεί το Συμβούλιο Εφετών, ωστόσο οι συνήγοροι του 38χρονου άσκησαν έφεση στον Άρειο Πάγο.

Διαφήμιση

Ο Mr Bitcoin έχει αρνηθεί ότι ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, περιορίζοντας τον ρόλο του σε αυτόν του απλού τεχνικού. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Διαβάστε  Στη Θεσσαλονίκη αύριο η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας

Αίτημα για έκδοση του Βίνικ είχαν υποβάλει και οι ρωσικές αρχές που υποστηρίζουν ότι έχει διαπράξει απάτη ύψους 10.000 ευρώ, υπογράφοντας συμβόλαιο για την προμήθεια προϊόντων χωρίς ποτέ να τα παραδώσει, και ενώ είχε καρπωθεί τα χρήματα της προκαταβολής.

Διαφήμιση