Την πρόοδο στη διαδικασία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης επισφράγισε στην πρώτη τριμερή διάσκεψη για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για νέο γύρο επαφών και διαβουλεύσεων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα σε Αθήνα και Σκόπια να εκμεταλλευτούν τη δυναμική και να επιμείνουν στην προοπτική άμεσης λύσης.
Από ελληνικής πλευράς στις διαβουλεύσεις συμμετείχε ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης και από την πΓΔΜ ο Βάσκο Ναουμόφσκι. Όπως σημείωσε ο Μάθιου Νίμιτς, οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας διήρκησαν δύο ώρες και το κλίμα ήταν «πολύ θετικό».
Σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, αποσαφήνισε ότι δεν έκανε κάποια πρόταση και ότι προσπάθησε να διευκολύνει τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας.
Ο Μάθιου Νίμιτς κατέστησε σαφές ότι πλέον έχουν τεθεί οι βάσεις, αναφέροντας ότι υπάρχει βούληση να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τέλος, υπογράμμισε το «θετικό» και «εποικοδομητικό» κλίμα των διήμερων συνομιλιών, το οποίο όπως είπε δημιουργείται από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων.
«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη» σημείωσε, «έγινε καλός διάλογος», επισημαίνοντας παράλληλα πως οι δύο πλευρές άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της κάθε μίας. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ παρατήρησε πως η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων έχει θέσει το θέμα της επίλυσης της ονομασίας ως ύψιστη προτεραιότητα και δηλώνει αποφασισμένη να προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε πως και η κυβέρνηση της Αθήνας, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις του, δείχνει τη βούληση για επίλυση του ζητήματος.
Εν κατακλείδι ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ στάθηκε στην ανάγκη διατήρησης και επίδειξης της πολιτικής βούλησης, ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πάροδος του χρόνου δεν διευκολύνει τις διαβουλεύσεις.
Η τοποθέτηση του Μάθιου Νίμιτς στέλνει σαφές μήνυμα σε Αθήνα και Σκόπια για την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων και την αποφυγή παλινδρομήσεων. Από ελληνική πλευράς ο καθ ύλην αρμόδιος, υπυοργός Εξωτερικών, έχει δώσει χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης, έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018. Από την πλευρά της πΓΔΜ τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, όσο και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, επιδεικνύουν διάθεση συναίνεσης και πολιτική βούληση μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πΓΔΜ επιστρέφει πλέον με ένταση σε ευρωατλαντική τροχιά μετά την κυβερνητική αλλαγή, καθώς ο Νίκολα Γκρουέφσκι είχε θέσει τη χώρα υπό ρωσικό άξονα επιρροής, ενώ τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, συνωμοσία και σωρεία άλλων κατηγοριών. Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ αναγκάστηκε την Κυριακή σε παραίτηση από τη θέση του προέδρου του ακροδεξιού-εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPNE, μετά από διπλή ήττα σε εθνικές και περιφερειακές εκλογές και υπό το βάρος των κατηγοριών.