Μέτωπο με Γιούνκερ, Μέρκελ και Μπορίσοφ στήνει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Με στόχο τη διαμόρφωση "γραμμής Μαζινό" για το προσφυγικό

Μέτωπο με Γιούνκερ, Μέρκελ και Μπορίσοφ στήνει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Ενέργειες για την οικοδόμηση ενιαίου μετώπου απέναντι στην επιχειρούμενη ανατροπή του status quo, των ποσοστώσεων στο μεταναστευτικό, κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προγραμματίζοντας μπαράζ συναντήσεων με φίλους, εταίρους και θεσμούς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Ανοιχτή σύγκρουση Αβραμόπουλου-Τουσκ για το προσφυγικό

Διαφήμιση

Η συνάντηση, που θα έχει αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα προς τον κ. Γιούνκερ.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο.

Η πρόταση που καταθέτει προς το Συμβούλιο Αρχηγών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι προφανές ότι είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων και πιέσεων των χωρών του group Visegrad, ενώ έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις της Κομισιόν και μεμονωμένων χωρών.

Ωστόσο η αντιμετώπιση μιας τόσο επιθετικής κίνησης σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο απαιτεί συντονισμό και ενιαία διαπραγματευτική τακτική. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αφενός επιχειρεί να ισχυροποιήσει τη γραμμή άμυνας, απέναντι το group Visegrad και τον Ντόναλντ Τουσκ, αφετέρου επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία για την ενίσχυση του ηγετικού και ευρωπαϊκού του προφίλ, καθώς και της αξιοπιστίας του, ως ηγέτη και συνομιλητή.