Με διαρροές απαντά το ΥΠΕΞ στην προβοκάτσια Γιλντιρίμ

Με διαρροές απαντά το ΥΠΕΞ στην προβοκάτσια Γιλντιρίμ

Απάντηση στην Τουρκία για τις δηλώσεις Γιλντιρίμ που επιχειρεί να θέσει θέμα αμφισβήτηση της ελληνικότητας του Αιγαίου, δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επιλέγοντας όμως το δίαυλο των διαρροών και όχι των επισήμων ανακοινώσεων, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι δεν εμπλέκεται σε επί της ουσίας αντιπαράθεση για ένα θέμα που δεν υφίσταται.

Όπως αναφέρουν ελληνικά media, παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν ότι

“Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το Διεθνές Δίκαιο”.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να παρέμβει με αυτό τον τρόπο στο θέμα, καθώς οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού αν και έγιναν για εσωτερική κατανάλωση, εν τούτοις αναπαράχθηκαν από ελληνικά media, επηρεάζοντας και το πολιτικό κλίμα και στην Ελλάδα. Ωστόσο η έκδοση επίσημης ανακοίνωσης θα άνοιγε δίαυλο διαλόγου με την Άγκυρα, δίνοντας σήμα πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, βοηθώντας την τουρκία να εξάγει την ένταση και να δημιουργήσει πολιτικο-διπλωματικό προηγούμενο.

Διαφήμιση

Oι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν πως καλό είναι ορισμένοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες στην γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων χθες πως:

“το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!”.

Οι δηλώσεις του Yildirim αποτέλεσαν την απάντησή του προς τις αβάσιμες αιτιάσεις της κεμαλιστικής αντιπολίτευσης η οποία εγείρει διαρκώς το θέμα ότι η Ελλάδα, επωφελούμενη της κυβερνητικής αδράνειας στην Άγκυρα κατέλαβε 18 νησιά.