Χώρο και αφορμή και ισχυρό να επιτεθούν στον Ντόναλντ Τραμπ βρήκαν οι ηγέτες 50 μουσουλμανικών χωρών, αντίδραση που καρπώνεται και ο Ταγίπ Ερντογάν ως προεδρεύουν της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς και αψηφώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας παράλληλα αφορμή για τη σύγκλιση οργάνων και τη διαμόρφωση νέων power groups στην ευρύτερη περιοχή.
Οι ηγέτες περισσότερων από 50 μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης: Δυναμική de facto διαίρεσης της Ιερουσαλήμ αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή
«Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του»,
ανέφεραν οι μουσουλμάνοι ηγέτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη. Εμπεδώνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί για de facto διαίρεση της Ιερουσαλήμ, ενώ με τον όρο, υπό κατάληψη πρωτεύουσα, αυτοπεριορίζονται από την ανάληψη δράσης και επιχειρούν να οδηγήσουν σε επί της ουσίας διαπραγματεύσεις.
«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά την ανεύθυνη, παράνομη και μονομερή απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως δήθεν πρωτεύουσα του Ισραήλ. Θεωρούμε αυτή την απόφαση άκυρη και μη γενόμενη»,
προσθέτουν.
Είναι «μια εσκεμμένη υπονόμευση όλων των προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης, καλλιεργεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Αναφέρουν επίσης πως η Ουάσινγκτον, με την απόφασή της αυτή που αντιβαίνει στα διεθνή ψηφίσματα, «υπογράφει την αποχώρησή της από τον ρόλο της ως μεσολαβητή στην αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης».
Η Ουάσινγκτον «ενθαρρύνει με αυτό τον τρόπο το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, να συνεχίσει τον εποικισμό, το απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση στα παλαιστινιακά εδάφη που κατελήφθησαν το 1967», αναφέρεται ακόμη στο ανακοινωθέν.
Βασικός ωφελημένος από την “αναμπουμπούλα” αυτή βγαίνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτυγχάνει να σπάσει την ιδιότυπη διεθνή καραντίνα που του είχε επιβληθεί μετά το πραξικόπημα, συσπειρώνει κατ ανάγκη και επί σκοπού γύρω του 49 ακόμη κράτη και αποκτά την πολυτέλεια να επιλέξει συνομιλητές.