Νέα δυναμική, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβάλλει εποικοδομητικά, όχι όμως χωρίς αναταράξεις, στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού, αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζεται, διακριτικά από την Ευρώπη. Αν και το κλίμα είναι εύφλεκτο και οι δηλώσεις εμπρηστικές, η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί -ακόμη τουλάχιστον- έκρυθμη.
Με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο, να υποστηρίζουν ενεργά -τώρα- την προοπτική ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ σε διπλή πρωτεύουσα, σχέδιο που υποστηρίζει -στο πλαίσιο συνολικής λύσης δύο κρατών- και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και με το τετελεσμένο της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, η προοπτική αυτή καθίσταται εν δυνάμει ρεαλιστική.
Υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστινίων να έχουν πρωτεύουσα του κράτους τους την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τάχθηκαν με δηλώσεις τους ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων. Θέσεις που αν και γνωστές και κατατεθειμένες, η ανάδειξή τους σε αυτή τη φάση, σε έναν άναρχο αλλά ταυτόχρονα ζεστό δημόσιο διάλογο, μπορεί να οδηγήσει σε de facto καταστάσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση θα οδηγήσουν σε ανάφλεξη, υπό τους σωστούς χειρισμούς όμως, μπορούν να οδηγήσουν σε ρεαλιστική λύση.
Η δυναμική έχει αρχίσει να μετουσιώνεται καθώς αυτή η διακήρυξη περιλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν του οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:
«Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του»,
ανέφεραν οι μουσουλμάνοι ηγέτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.
Την αναγνώριση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσας της Παλαιστίνης» ως αντίδραση στην απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ ζήτησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης»
δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.
Την ίδια έκκληση είχε απευθύνει νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΟΙΣ, που μετρά 57 μέλη.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος κατοχής».
«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής. Επιπλέον είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την «παράνομη και προκλητική τους»
απόφαση να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Υπ αυτο το πρίσμα διαφορετική ερμηνεία μπορεί να λάβει η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο διάγγελμα αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ, διευκρίνισε ότι η αναγνώριση «της πραγματικότητας», δεν σημαίνει αναγνώριση της μορφής που θα πάρει ο διαμοιρασμός εδαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο οποίος πρέπει να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων.
Με τα νέα δεδομένα και τη δυναμική που αναπτύσσεται δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει de facto αναγνώριση του κράτους των Παλαιστινίων με πρωτεύουσα την Ιερουσαλή και ταυτόχρονη αναγνώριση από κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ.