Κοτζιάς: Ο όρος που θέτει ο Νετανιάχου για τη λύση δυο κρατών

Απριόρι αναγνώριση του εβραϊκού κράτους από τους Παλαιστινίους και τον Αραβικό κόσμο για εν δυνάμει αναγνώριση του Παλαιστινιακού, ο βασικός όρος που θέτει το Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας στη βάση των δυο κρατών, που προωθεί η ΕΕ με βάση τη συμφωνία του Όσλο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου στις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στην ατζέντα του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, από τις ΗΠΑ και η διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Συρία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, του υπογράμμισε ότι η αναγνώριση και η μετακίνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δεν αποτελεί συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή. Ενώ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει λύση των δύο κρατών, δηλαδή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ.

Διαβάστε  Σε "κλωβό Κοτζιά" οι διαπραγματεύσεις, μηνύματα σε ΝΔ, ξένους και... ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια υπήρξε συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, όπου ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη, πρώτον, στη Συρία να υπάρξουν έγκαιρα σχεδιασμοί για την ανοικοδόμησή της και για τη συμβολή ειδικών στη διαμόρφωση της νέας συνταγματικής τάξης. Όσον αφορά το Ιράκ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα αυτονομίας που προβλέπει το σύνταγμα αυτής της χώρας, όπως προηγουμένως το Συμβούλιο στήριξε την ενότητα του Ιράκ. Υπήρξε συζήτηση και για την ανάγκη  μίας θετικής ατζέντας και ενός νέου πνεύματος. Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς, ανέπτυξε το πνεύμα -όπως το ονομάζουν οι ίδιοι οι Άραβες- της Ρόδου, ποιο είναι αυτό και γιατί συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας νέας τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή μίας νέας τάξης ασφάλειας, ειρήνης, έτσι ακριβώς όπως είχε γίνει με τη συμφωνία και τη συνθήκη του Ελσίνκι.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε ότι η θέση της χώρας του είναι ότι τα Ιεροσόλυμα είναι η πρωτεύουσά της. Είπε ότι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δικαιούνται να έχουν τη θέση τους οι Παλαιστίνιοι, ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ (και μερικοί όλη η Ιερουσαλήμ) είναι η πρωτεύουσα των Παλαιστινίων. Είναι δύο διαφορετικές θέσεις και δικαιούται το Ισραήλ να έχει τη δική του.

Τέλος ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι προκειμένου να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία οι Ισραηλινοί βάζουν έναν όρο:

“Ότι θα πρέπει να αναγνωρίσει η άλλη πλευρά τη δυνατότητα οι Εβραίοι να έχουν το δικό τους κράτος και να είναι προς τη λύση των δύο κρατών, εν δυνάμει. Και ασφαλώς, αυτά τα δημοσιεύματα που είδαμε την προηγούμενη βδομάδα ότι οι Παλαιστίνιοι προσανατολίζονται προς ένα κράτος και δεν διεκδικούν δύο κράτη, αλλά περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός ενός ισραηλινού κράτους δεν φάνηκε να έχουν κερδίσει έδαφος στην πραγματική πολιτική ζωή της περιοχής”

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.