Τρίτη αξιολόγηση και πλειστηριασμοί αποδεικνύονται ως ο “πάτος του βαρελιού” για τις μετοχές των τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται και τον μεγαλομέτοχο της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της τράπεζας και της οικονομίας.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Πρεμ Γουάτσα επισήμανε ότι είναι ακόμη και πρόθυμος να εξετάσει επέκταση της έκθεσής του στην Ελλάδα, δίνοντας ακόμη μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία και αποδεικνύοντας ότι διαθέτει άριστες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, αν και οι μετοχές των τραπεζών έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
«Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έκαναν όλα όσα είχαν ζητήσει οι πιστωτές» δήλωσε ο κ. Γουάτσα και συμπλήρωσε πως ο πολιτικός κίνδυνος «ήταν ζήτημα το 2013 και το 2014, και τώρα το ρίσκο αυτό έχει ελαχιστοποιηθεί, ίσως και να έχει εξαφανιστεί».
Αν και ο Πρεμ Γουάτσα σημειώνει ότι συνολικά καταγράφει απώλειες 50% στην Ελλάδα,
«Έχουμε χάσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Είμαστε όμως μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank, της Grivalia, του Μυτιληναίου και του Praktiker κόστισαν 1,3 δισ. δολάρια. Η εύλογη αξία των επενδύσεων αυτών τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν 648 εκατ. δολάρια», ανέφερε ο κ. Γουάτσα. Παρ’ όλα αυτά, «για τους επενδυτές αξίζει τον κόπο να εξετάσουν με προσοχή την Ελλάδα»
εντούτοις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα, στέλνοντας μήνυμα τόσο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, όσο και στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, καθώς επισημαίνει ότι δεν βλέπει πολιτικό ρίσκο.
Δήλωσε επίσης πεπεισμένος για μια θετική στροφή στην πορεία της Eurobank, στην οποία έχει ποσοστό 18%, αποτελώντας τον μεγαλύτερο μέτοχό της.
«H Eurobank είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν, η τράπεζα είναι κερδοφόρα και επομένως πιστεύω ότι τα επικείμενα stress tests θα πρέπει να πάνε καλά»
επεσήμανε ο 67χρονος Γουάτσα, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Τορόντο.
Η μετοχή της τράπεζας αυξήθηκε 23% μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανακτώντας μέρος των απωλειών από τον Ιούλιο, όταν το ΔΝΤ είχε πει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
«Για αυτό το μέγεθος της τράπεζας, η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλή. Έχει χρηματιστηριακή αξία 1,6 δισ. ευρώ και περισσότερα από 60 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού»
δήλωσε επίσης ο Καναδός επενδυτής.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες αγωνίζονται να μειώσουν την τεράστια έκθεση που έχουν σε κόκκινα δάνεια, τα οποία ανέρχονταν σε 99,1 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που αποτύχουν θα μπορούσαν να αναγκαστούν να επιδιώξουν άλλη αύξηση κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπληρώνει το Bloomberg, τα επικείμενα stress tests είναι κρίσιμα, με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να πιέζουν τις ελληνικές τράπεζες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non-Performing Exposures – NPEs).