“Αδέσποτες” για Αιγαίο, Κυπριακό, Λωζάνη από Γιλντιρίμ, για εσωτερική κατανάλωση

“Αδέσποτες” για Αιγαίο, Κυπριακό, Λωζάνη από Γιλντιρίμ, για εσωτερική κατανάλωση

Τους εθνικιστικούς τόνους ανεβάζει ξανά η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κριτική της αντιπολίτευσης από τη μια για τη συνθήκη της Λωζάνης και από την άλλη για τα 18 νησιά και την προσπάθεια δημιουργίας γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Η σκληρή πολιτική ατζέντα με στόχο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν που προσπαθεί να επιβάλει ο επικεφαλής του τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναγκάζει την “εμπροσθοφυλακή” του Ταγίπ Ερντογάν να ανεβάσει τόνους και προκλητικότητα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το το κλίμα και να εξάγει την κρίση.

Το θέμα της αντιπαράθεσης στην τουρκική πολιτική σκηνή, από τη στιγμή που περιλαμβάνει το Αιγαίο, έγινε αντιληπτό από τα ελληνικά media, τα οποία με τη σειρά τους ανεβάζουν τους τόνους “εκβιάζοντας” κατ ουσία απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση, κίνηση που θα συνιστούσε την αποδοχή διαλόγου για θέματα που είναι εκτός συζήτησης, ή σε διαφορετική περίπτωση θα ρίσκαρε εκ νέου επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Frontex και λιμενικό διέσωσαν 57 μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, απαντώντας στις επιθέσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέβασε τους τόνους, δηλώνοντας πως το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε σε 18 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων υπήρχε θέμα για «τα 18 υπό ελληνική κατοχή νησιά στο Αιγαίο» και βέβαια την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Το Αιγαίο Πέλαγος δεν είναι ελληνικό» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, που μίλησε ευθέως για “γκρίζες” ζώνες στο Αιγαίο, λέγοντας πως “δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη” αλλά “κοινή θάλασσα” στην οποία η Τουρκία δεν πρόκειται να απολέσει τα συμφέροντά της.

“Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι”

δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επιμένοντας σε μια πιο “ελαφριά” εκδοχή της της πολιτικής των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Διαβάστε  Το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζει διεθνές επεισόδιο για τον "Αρματωλό"

Όσον αφορά τις κατηγορίες Κιλιτσντάρογλου για τα 18 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που υποτίθεται παράνομα κατέχει η Ελλάδα, ο Γιλντιρίμ απάντησε πως επι των ημερών του Ερτογάν δεν έφυγε ούτε “πετραδάκι” απο τα νησιά. “Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα” είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθώντας τη γραμμή Ερντογάν, για τη Συνθήκης τη Λωζάννης, ο Τούρκος πρωθυπουργός να υπάρξει τροποποίηση επειδή η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει σωστά στους “ομογενείς” του στη Δυτική Θράκη.

“Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτοκαθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων”

επισήμανε.

Διαβάστε  Αιγαίο: Μοτίβο υψηλής παραβατικότητας, χαμηλής προκλητικότητας από την Τουρκία

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κατηγορώντας την Λευκωσία και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 -για το σχέδιο Ανάν- για τη μη έως σήμερα ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Διαφήμιση