Σκόπια: Παραιτηθηκε ο Γρκουέφσκι, ανοίγει ο δρόμος για λύση στο ονοματολογικό

Σκόπια: Παραιτηθηκε ο Γρκουέφσκι, ανοίγει ο δρόμος για λύση στο ονοματολογικό

Σε τροχιά εξελίξεων εισέρχεται πλέον η πΓΔΜ, καθώς ένα ακόμη εμπόδιο ήρθη, με την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού και σκληροπυρηνικού εθνικιστή, Νίκολα Γρκουέφσκι, από την προεδρία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι, που υπέβαλε υπέβαλε την παραίτησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το βράδυ της Κυριακής, κατηγορείται για κακουργήματα, μεταξύ των οποίων συνωμοσία, νοθεία σε εκλογές και παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και αντιμετωπίζει έως και 21 έτη κάθειρξης. Ο Γκρούεφσκι βρισκόταν στην ηγεσία του δεξιού, εθνικιστικού VMRO-DPMNE από το 2003, ενώ το διάστημα 2006-2016 διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε  Ο Καμμένος βλέπει κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η παραίτησή του έρχεται τη στιγμή που ζεσταίνεται η συζήτηση για το ονοματολογικό ζήτημα με την Ελλάδα, διάλογο που με τις αλυτρωτικές του πολιτικές ο Γκρουέφσκι είχε οδηγήσει αδιέξοδο. Τώρα, η αποχώρησή του από την προεδρία του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας εκτιμάται ότι υα συμβάλλει στην άμβλυνση της στάσης της αντιπολίτευσης.

Διαφήμιση

Η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, την 22α και 23η Δεκεμβρίου, στο οποίο θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός του VMRO-DPMNE.

Διαβάστε  Κίνηση-μήνυμα Κοτζιά σε Ζάεφ και Μπακογιάννη για την κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου

Ο Γκρούεφσκι πριν από μερικές ημέρες είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του VMRO-DPMNE, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την βαριά ήττα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Κανένα στέλεχος του VMRO-DPMNE δεν έχει εκδηλώσει ακόμη δημόσια πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Νίκολα Γκρούεφσκι φέρονται ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για τον οποίο λέγεται ότι έχει την εύνοια του Γκρούεφσκι, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι και Νίκολα Πόποσκι, ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιλίγια Ντίμοφσκι και ο πρώην υπουργός Υγείας Νίκολα Τοντόροφ.

Διαβάστε  Ιερώνυμος: Δουλειά της Βουλής το Σκοπιανό

Μετά την απώλεια της εξουσίας αλλά και την βαριά ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές, ο Γκρούεφσκι αμφισβητήθηκε έντονα στο εσωτερικό του κόμματός του και η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητούσε επίμονα την παραίτησή του.

Διαφήμιση