Νέα μέτρα για το χρέος μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου

Νέα μέτρα για το χρέος μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου

Κομβικό όχι μόνο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για την ενεργοποίηση των πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και συνεπώς για την είσοδο του ΔΝΤ, είναι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, κατά τη διάρκεια του ετήσιου διεθνούς επενδυτικού συνεδρίου για την Ελλάδα, που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη το Capital Link.

O Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει επανέλθει σε θετική τροχιά μετά και την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η δήλωση αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα-απάντηση στη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ σε ιταλική εφημερίδα, όπου επιμένει για την επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους ως βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την χρηματοδοτική ενεργοποίηση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε  Η Γερμανία ζητά υπομονή για το χρέος και ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό

Παράλληλα, ο Ντέκλαν Κοστέλο, έστειλε μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα ολοκληρωθούν με το κλείσιμο του τρίτου μνημονίου, θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη ισχυρής πολιτικής βούλησης για τη διατήρηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τέλος, ο Ντέκλαν Κοστέλο επισήμανε ότι ενώ η Ελλάδα έχει εξαλείψει πολλές οικονομικές ανισορροπίες και έχει σημειώσει υπολογίσιμη πρόοδο στη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του ESM, είναι προφανές ότι η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη προϋποθέτει τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια, σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε  Ρουβίκωνα δείχνουν για απειλητική επιστολή κατά Σακελλαρίου

Από την πλευρά του ο Τσαρλς Σέβιλ (Charles Seville), ανώτερος διευθυντής της Fitch για τη Βόρεια Αμερική, είπε πως «βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές».

Ο Νικολά Γκιαμαρόλι, εκπρόσωπος του ESM, παρατήρησε πως σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια οι διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν γρήγορα και στην ώρα τους.

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική

Ο Βασίλης Κότσιρας, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας σημείωσε πως οι πρόσφατες συναλλαγές καλυμμένων ομολόγων σηματοδότησαν την επιτυχημένη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές.

Από την πλευρά του, ο συνεπικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών κεφαλαιαγορών της Deutsche Bank Χένρικ Τζόνσον (Henrik Johnsson) παρατήρησε πως το 2017 είδαμε πραγματική εξέλιξη στην όρεξη των διεθνών επενδυτών για προϊόντα ελληνικού ρίσκου σε όλες τις κατηγορίες.

Διαφήμιση