Σενάριο από ταινία κατασκοπείας θυμίζουν οι τελευταίες ανακοινώσεις των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες ισχυρίζονται ότι αποκάλυψαν τεραστίων διαστάσεων επιχείρηση κινεζικών υπηρεσιών με στόχο τη συγκομιδή στοιχείων για τη ζωή, την προσωπικότητα και τις σχέσεις Γερμανών πολιτικών και αξιωματούχων, μέσω ψεύτικων προφίλ στα social media.
Σε ανακοίνωσή της η BfV δημοσίευσε τις λεπτομέρειες των προφίλ που εντόπισε και αποκάλυψε στα social networks, τα οποία ισχυρίζεται ότι είναι βιτρίνα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών. Όπως επισημαίνεται, το ασυνήθιστο βήμα της αποκάλυψης της επιχείρησης με δημόσιο τρόπο, έγινε για να ενισχυθεί η επαγρύπνηση των Γερμανών και να αυξηθεί η πίεση στο Πεκίνο, ώστε να περιορίσει τις επιθετικές δραστηριότητές του στον κυβερνοχώρο.
Η προειδοποίηση αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία στους ευρωπαϊκούς και δυτικούς κύκλους πληροφοριών, για κινεζικές συγκεκαλυμμένες δραστηριότητες στις χώρες τους και ακολουθεί τις προειδοποιήσεις από την CIA σχετικά με τις προσπάθειες των υπηρεσιών ασφαλείας του οικονομικού κολοσσού να στρατολογήσουν τους πολίτες των ΗΠΑ ως πράκτορες.
“Οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών λειτουργούν σε δίκτυα όπως το LinkedIn και προσπαθούν για λίγο να εξάγουν πληροφορίες και να βρουν πηγές πληροφοριών με αυτό τον τρόπο”
συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης δεδομένων για τις συνήθειες των χρηστών, τα χόμπι και τα πολιτικά συμφέροντα, ανέφεραν.
Μετά από έρευνες εννέα μηνών διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από 10.000 Γερμανοί πολίτες είχαν έλθει σε επαφή με τον επαγγελματικό δικτυακό τόπο του LinkedIn με ψεύτικα προφίλ που ήταν καμουφλαρισμένοι ως headhunters, σύμβουλοι, think-tankers ή μελετητές, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της BfV.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός ατόμων-στόχων και πλαστών προφίλ που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Μιλώντας στο Πεκίνο τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.
“Ελπίζουμε ότι οι σχετικές γερμανικές οργανώσεις, ιδιαίτερα οι κυβερνητικές υπηρεσίες, θα μπορούν να μιλούν και να ενεργούν πιο υπεύθυνα και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που δεν ωφελούν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων”
δήλωσε ο Lu.
Μεταξύ των πλαστών προφίλ των οποίων δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία ήταν εκείνη της “Rachel Li”, που αναγνωρίστηκε ως “headhunter” στο “RiseHR”, και “Alex Li”, “Διευθυντής Έργου στο Κέντρο για τις Αναπτυξιακές Σινοευρωπαϊκές Μελέτες “.
Πολλές από τις εικόνες προφίλ δείχνουν κομψούς και οπτικά ελκυστικούς νέους άνδρες και γυναίκες. Η φωτογραφία της “Laeticia Chen”, διευθύντριας στο “Κέντρο Κίνας της Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας”, αποκόπηκε από έναν online κατάλογο μόδας, δήλωσε αξιωματούχος.