Η εβδομάδα 11-16 Δεκεμβρίου: Επιτόκια και Πούτιν τραβούν τα βλέμματα

Η εβδομάδα 11-16 Δεκεμβρίου: Επιτόκια και Πούτιν τραβούν τα βλέμματα

Το οικονομικό ημερολόγιο κυριαρχεί αυτή την εβδομάδα καθώς συνεδριάζουν Fed, ΕΚΤ και σειρά άλλων κεντρικών τραπεζών για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο συνεδριάζουν υπερεθνικές και διεθνείς ομάδες για την αποτίμηση των συνεπειών της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Έντονη θα είναι η εβδομάδα για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να δώσει το στίμα του με την ετήσια συνέντευξη Τύπου, ενώ εν συνεχεία θα έχει συναντήσεις στην Τουρκία και την Αίγυπτο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και επαφές σε χαμηλότερο επίπεδο για τη Βόρεια Κορέα.

Ευρώπη

11 Δεκεμβρίου: Ξεκινά νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Μεξικού, στις Βρυξέλλες.
12 Δεκεμβρίου: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα συζητήσει για το καθεστώς των διαπραγματεύσεων του Brexit.
13 Δεκεμβρίου: Η νέα τσεχική κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει την εξουσία.
14 Δεκεμβρίου: Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής
15 Δεκεμβρίου: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, στη βάση των αποφάσεων του συνεδρίου, για τον καθορισμό της ατζέντας συζητήσεων για τον σχηματισμό “μεγάλου συνασπισμού” με τα CDU/CSU.

Διαφήμιση

Ευρασία

Απροσδιόριστη ημερομηνία: Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κουρτ Βόλκερ, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλάντιλαβ Σέρκοφ αυτή την εβδομάδα, στη Σερβία
11 Δεκεμβρίου: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί με τους Ινδούς και Κινέζους ομολόγους του στο Νέο Δελχί.
14 Δεκεμβρίου: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραχωρήσει την ετήσια συνέντευξη Τύπου.
15 Δεκεμβρίου: Ξεκινά 10ήμερη απεργία του συνδικάτου των φορτηγατζήδων στη Ρωσία, η οποία θα διαρκέσει 10 ημέρες, μπλοκάροντας τη διακίνηση προϊόντων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ασίας-Ειρηνικού

13-16 Δεκεμβρίου: Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae In θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα.
13-17 Δεκεμβρίου: Η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο της Μιανμάρ Χίτιν Κιάου.
15 Δεκεμβρίου: Θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε υπουργικό επίπεδο σε επίπεδο υποργών για να συζητηθούν τα ζητήματα του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματς στη Βόρειο Κορέα.
11-14 Δεκεμβρίου: Η Ρωσία θα φιλοξενήσει πολιτικούς ηγέτες της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της Choo Mi Ae, πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας.
14 Δεκεμβρίου: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η Βόρεια Κορέα.
15 Δεκεμβρίου: Η Κίνα θα φιλοξενήσει την τρίτη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της συνεργασίας Lancang-Mekong, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από την Καμπότζη, το Λάος, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
16 Δεκεμβρίου: Η Αυστραλία θα διεξάγει επιλεκτικές εκλογές στο Bennelong που θα είναι κρίσιμες για τη νομοθετική πλειοψηφία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος.

Νότια Ασία

11 Δεκεμβρίου: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα παραστούν σε τριμερή συνάντηση στο Νέο Δελχί που θα φιλοξενηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Σούσα Σουράι.
12 Δεκεμβρίου: Οι υπουργοί Εξωτερικών από την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία θα συναντηθούν στο Νέο Δελχί για τριμερή σύνοδο για να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Μέση Ανατολή / Βόρεια Αφρική

11 Δεκεμβρίου: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται την Τουρκία και την Αίγυπτο.
11 Δεκεμβρίου: Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης επισκέπτεται τη Μόσχα.
13 Δεκεμβρίου: Η Τουρκία θα φιλοξενήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, από τις ΗΠΑ.

Αμερική

10-13 Δεκεμβρίου: Διεξάγεται η υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
10/12 Δεκεμβρίου: Η Mercosur και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να ανακοινώνουν μια προκαταρκτική εμπορική συμφωνία.
12 Δεκεμβρίου: Συνεδριάζει η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής.
13 Δεκεμβρίου: ΣΥνεδριάζει η Fed.

υποσαχάρια Αφρική

13 Δεκεμβρίου: Σύνοδος Κορυφής της ομάδας Sahel 5G (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρας) στο Παρίσι.
14 Δεκεμβρίου: Διάσκεψη των δωρητών G5 του Σαχέλ στις Βρυξέλλες.
16-20 Δεκεμβρίου: Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο της Νότιας Αφρικής θα εκλέξει νέο ηγέτη

Οικονομικό ημερολόγιο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποφασίσει επίσης για τη νομισματική πολιτική, αλλά δεν αναμένονται αλλαγές. Ο πληθωρισμός της χώρας, οι λιανικές πωλήσεις, η ανεργία και οι μισθοί θα παρακολουθούνται επίσης.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η ΕΚΤ συνεδριάζει για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, με τις αγορές να μην προβλέπουν αλλαγές. Επιπλέον, ανακοινώνονται οι προκαταρκτικές ενδείξεις για τον PMI της Markit στην Ευρωζώνη, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Μεταξύ άλλων, ανακοινώνονται στοιχεία Άλλα σημαντικά στοιχεία είναι: η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, την απασχόληση και το εμπορικό ισοζύγιο. Στη Γερμανία ανακοινώνεται ο δείκτης ZEW οικονομικού κλίματος. Στην Ιταλία η Βιομηχανική Παραγωγή και το λιανικό εμπόριο. Στην Ιρλανδία οι αγορές αναμένουν ΑΕΠ και πληθωρισμό. Τέλος, ανακοινώνονται τα επιτόκια σε Ελβετία και της Νορβηγία.

Στην Ιαπωνία, οι αναλυτές αναμένουν την τριμηνιαία έρευνα επιχειρηματικών συνθηκών Tankan, τον PMI κατασκευής Nikkei, τις παραγγελίες μηχανημάτων, τις τιμές παραγωγού και την τελική ανάγνωση της βιομηχανικής παραγωγής. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, ανακοινώνονται, οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων.

Στην Αυστραλία, οι σημαντικότερες εκδόσεις θα είναι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων NAB, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών Westpac, τα στοιχεία για την απασχόληση και οι τιμές των κατοικιών.

Άλλες σημαντικές εκδόσεις περιλαμβάνουν: τον πληθωρισμό καταναλωτών και χονδρικής στην Ινδία, τη βιομηχανική παραγωγή και το εμπορικό ισοζύγιο. Στην Τουρκία ανακοινώνονται στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Στη Νότια Αφρική ανακοινώνεται ο πληθωρισμός και η μεταποιητική παραγωγή.