Τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις, επαναδιατύπωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, επ αφορμής συνέντευξης στην Ιταλική εφημερίδα, Il Sole 24 Ore, επανερχόμενη στην επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και μείωσης των NPL.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, επισημαίνει, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα, ότι μπορεί να μειώνονται, ωστόσο είναι μια απ αυτές τις περιπτώσεις που απαιτούν αποφασιστική δράση, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ το έχει πει κατ επανάληψη αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
“Η άποψή μας είναι, ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των NPL είναι καταλυτική. Είναι εφικτό, ακόμα και σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία τα μειώνει. Η ΕΚΤ είναι ευθυγραμμισμένη με εμάς. Όταν ο στόχος είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όλοι ξέρουν, ότι η εκκαθάριση του συστήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Φυσικά, πρέπει να γίνει σε λογικό ρυθμό, αλλά συγκεκριμένες περιστάσεις απαιτούν αποφασιστική δράση. Και το λέμε αυτό επί μακρόν”.
Η τοποθέτηση αυτή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ έχει δυο σαφή μηνύματα, το ένα προς τις αγορές, ότι η Ελλάδα μειώνει τα NPL και το ΔΝΤ το αναγνωρίζει, ενώ συμφωνεί και υπάρχει συναίνεση και σύμπνοια στον χειρισμό με την ΕΚΤ. Το δεύτερο όμως απευθύνεται στους πολιτικούς ταγούς, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα, συμπληρώνοντας ότι αυτά έχουν προσδιοριστεί κατ επανάληψη από το Ταμείο, για όσους αναζητήσουν, ποιά είναι αυτά.
Ανατρέχοντας σε θέσεις, διατυπώσεις, υπομνήσεις και σημειώσεις, το ΔΝΤ από την εποχή Προβόπουλου, στην Τράπεζα της Ελλάδας, σημειώνει με συνέπεια ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων απαιτείται πολιτική παρέμβαση, θέση που εξειδικεύεται στα Μνημόνια, σε υποσημειώσεις σε αξιολογήσεις και σε τοποθετήσεις και άρθρα στελεχών του, όπου γίνεται λόγος για χρήση χρημάτων του ESM για την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών, όχι ως ανακεφαλαιοποίηση, αλλά όπως επισημαίνεται σε μελέτη της BIS σε μικτά σχήματα αγοράς και εκμετάλλευσης των NPL’s.
Η επαναφορά του θέματος από την Κριστίν Λαγκάρντ, ως παράδειγμα, σε συνέντευξη σε ιταλική εφημερίδα, όπου παρατηρείται σχεδόν αντίστοιχης έκτασης πρόβλημα, καθιστά σαφές ότι το ΔΝΤ σκοπεύει να επανέλθει με υψηλότερους τόνους στο θέμα, ζητώντα ενεργητική πολιτική διαχείριση, ήτοι διαγραφές κόκκινων δανείων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους, για βιώσιμη ανάπτυξη
Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα και τιε θέσεις του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει ότι απαιτείται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορεί να είναι βιώσιμο.
«Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη συμφωνία για ένα δάνειο stand-by “κατ’ αρχήν”. Το κύριο στοιχείο είναι ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να είναι βιώσιμο»
σημειώνει.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συμπληρώνει ότι
«η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τους τεχνικούς και η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, καθορίζει μια σειρά ενεργειών και benchmarks που είναι ανάγκη να τηρηθούν. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Κατά την πρόβλεψή μου, αυτό θα μπορεί να συμβεί στις αρχές του καινούριου χρόνου».