Έτσι κάνουν “παίχτη” τον Ερντογάν

Έτσι κάνουν “παίχτη” τον Ερντογάν

Να εκμεταλλευτεί με κάθε δυνατό τρόπο την σύγκρουση πολιτισμών, που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να αναδειχθεί σε de facto ηγέτη του αραβικού κόσμου, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως προεδρεύοντος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας αλλά τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, ως συνορεύουσας με την Ευρώπη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αν και τελεί σε καθεστώς ιδιότυπης απομόνωσης, ιδιαίτερα από τη Δύση, λόγω του εσωτερικού πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, επιχειρεί να αξιοποιήσει την αναζωπύρωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ως διέξοδο και όχημα για την ανάδειξή του σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμάνουελ Μακρόν, ο οποίος υιοθέτησε την πλέον σκληρή στάση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον οποίο συμφώνησαν σε συνεργασία για την αντιστροφή της απόφασης των ΗΠΑ.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η επικοινωνία και η συμφωνία αυτή, ακολουθούν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, προηγούνται όμως της Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να συσπειρώσει γύρω όλες τις ισλαμικές χώρες, αποκτώντας πλέον ισχύ και νομιμοποίηση για να συζητήσει με την Ευρώπη, την οποία εν προκειμένω εκπροσωπεί η Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη που σκοτώνει παιδιά», προσθέτοντας ότι ο ίδιος «θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο» κατά της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Η Παλαιστίνη είναι ένα αθώο θύμα. Όταν το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης, ναι, τρομοκράτης!»,

τόνισε, σε ομιλία του στην Σεβάστεια (Σίβας), στην κεντρική Τουρκία, ενώ κατέληξε λέγοντας

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ιερουσαλήμ στο έλεος ενός κράτους που σκοτώνει παιδιά»

Ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές την Ιερουσαλήμ «κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», υποστηρίζει ότι η απόφαση του Τραμπ είναι «άκυρη« και την θεωρεί ως «μη γενόμενη».

Διαβάστε  Ο Τραμπ αποκάλυψε δημοσίως τα ευρωπαϊκά του πιόνια, στην... Ιερουσαλήμ

«Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους με όλα τα μέσα» κατά της απόφασης αυτής, συνέχισε ο κ. Ερντογάν. Στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, «θα δείξουμε ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν θα είναι τόσο εύκολη», διαβεβαίωσε επίσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο φόντο προβλήθηκε μια φωτογραφία που έδειχνε έναν έφηβο, που φέρεται να είναι Παλαιστίνιος από τη Χεβρώνα, να οδηγείται, με δεμένα τα μάτια, από ένστολους που φέρονται να είναι Ισραηλινοί στρατιώτες. «Δείτε πώς οι τρομοκράτες σέρνουν αυτό το 14χρονο παιδί», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε  Τα δύο στοιχήματα του Ερντογάν για τις αυριανές εκλογές

Η αυθεντικότητα της φωτογραφίας δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί άμεσα.

Διαφήμιση