Ο Τσίπρας στο Βελιγράδι, τι συζητάει

Ο Τσίπρας στο Βελιγράδι, τι συζητάει

Την οικοδόμηση των νέων πυλώνων της Βαλκανικής συνεργασίας συζητούν στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας στο Βελιγράδι.

Με κεντρικό θέμα την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ηγέτες εξετάζουν τις νέες δυνατότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των ενταξιακών προγραμμάτων για την ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα.

Ηχηρή είναι η απουσία της Αλβανίας και της πΓΔΜ από τη Σύνοδο αυτή, η οποία αποτελεί συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αν και τα Τίρανα βρίσκονται ήδη σε διαδικασία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε  Τσίπρας: Γράφουμε νέο βαλκανικό τραγούδι για τη γέννηση

Το μήνυμα είναι σαφές, καθώς οι χώρες που την οργανώνουν και συμμετέχουν σε αυτή, δεν επιθυμούν να ανοίξουν το club, αλλά αντιμετωπίζουν τις δυο άλλες χώρες ως μικρότερες και αδύναμες.

Η τετραμερής σύνοδος γίνεται σε συνέχεια της προηγούμενης συνόδου στη Βάρνα, με στόχο να θεσμοθετηθεί το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Διαβάστε  Το όνομα αυτής Severna Makedonja(αμετάφραστο)

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου, θα συζητηθεί η διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία των:

Σερβίας
ΠΓΔΜ
Αλβανίας

Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει η προετοιμασία της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2018.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας έβαλε, Σκοπιανό, μεταμνημόνιο και χρέος σε ένα πακέτο

Επιπρόσθετα, θα συζητηθεί εκτενώς η προετοιμασία της Βουλγαρικής Προεδρίας που ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2018.

Οι εργασίες της τετραμερούς συνόδου ξεκινούν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται το Σάββατο.

Διαφήμιση