Σκοπιανό: Ο Ζάεφ κάνει υποχωρήσεις, χτίζει εμπιστοσύνη

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ κάνει υποχωρήσεις, χτίζει εμπιστοσύνη

Νέες δηλώσεις στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα, της οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης και της απόδειξης αποβολής της αλυτρωτικής πολιτικής έκανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung.

Παράλληλα ο Ζάεφ έδειξε, για πρώτη φορά, να θέτει επί τάπητος τον διαχωρισμό εθνικότητας με ονομασία κράτους, σημείο παραμένει θολό και ακανθώδες για τις διαπραγματεύσεις. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για επίλυση του θέματος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Ο Ζόραν Ζάεφ, ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι επί πολλά χρόνια η χώρα του προκαλούσε την Ελλάδα -με μυθοπλαστικά μνημεία, με την ονοματοδοσία «Μέγας Αλέξανδρος» στο αεροδρόμιο της χώρας- προχώρησε με σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτά έχουν τώρα σταματήσει, γιατί η χώρα του θέλει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, με την οποία, όπως παρατηρεί, έχει κοινή ιστορία που θα πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει.

Διαφήμιση

«Έχουμε επίγνωση πως η Ελλάδα έχει μία επαρχία με το ίδιο όνομα και γι’ αυτό δεν αποδέχεται το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, όπως επίσης μας είναι σαφές ότι κανένας δεν θα κατακτήσει το έδαφος του γείτονα. Το πολύ να καταλαμβάνουμε τις όμορφες ελληνικές παραλίες στις οποίες φθάνουν κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο “Μακεδόνες”. Από την άλλη πλευρά έρχονται πολλοί ΄Ελληνες επενδυτές στην “Μακεδονία”. Εξάλλου υπάρχει στην Αθήνα μία κυβέρνηση με αριστερό προσανατολισμό η οποία δεν είναι εθνικιστική. Ελπίζουμε σε μία λύση μέσα στο επόμενο εξάμηνο»,

αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Το μπαλάκι στην Ευρώπη για εγγυήσεις

Ο ίδιος επισημαίνει στη συνέχεια τα εξής:

«θέλουμε να αλλάξουμε την τρέχουσα διεθνή ονομασία, ΠΓΔΜ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με τρόπο που να μπορεί να είναι αποδεκτό από την Ελλάδα, αλλά και από τη “Μακεδονία”».

“Γεννήθηκα ως “Μακεδόνας”, ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν επίσης (“Μακεδόνες”). Αυτό δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση. Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματα τα δικά μου και των συμπατριωτών μου”

αναφέρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας στη συνέχεια πως καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των διεθνών θεσμών.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας γυρίζει σελίδα με εργασιακά και αγορές

Με τη δήλωση αυτή ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να απεξαρτήσει την ονομασία της χώρας από την εθνικότητα των πολιτών της, σενάριο που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν έχοντας αποτύχει όμως.

Διαφήμιση