Μαξίμου: Τα πρώτα βήματα του ταγκό Τσίπρα-Ερντογάν

Μαξίμου: Τα πρώτα βήματα του ταγκό Τσίπρα-Ερντογάν

Προσπάθεια να σταχυολογήσει τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν έκανε το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να προωθήσει την κυβερνητική άποψη αλλά και να οργανώσει σε πυλώνες τη συνάντηση που, όπως φαίνεται, θα αποτελέσει τη φάση για διεξοδικότερες συζητήσεις στα ζητήματα που θίχτηκαν από τους ηγέτες, με ομάδες, που όπως δήλωσαν, θα επιβλέπουν προσωπικά.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο

«δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια»

Θέση που το Μαξίμου, αναδεικνύει σε κομβική, στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ενώ, συνεχίζει επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

“αν η Τουρκία δεν αποδεχτεί το νέο αυτό κεφάλαιο, θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων”

Ο Πρωθυπουργός, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τόνισε ότι αναγκαίο για να μπούμε σε νέο κεφάλαιο είναι:

  1. Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας απέρριψε και αποδόμησε την ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της. Το Μαξίμου καλωσορίζει την αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.
  2. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο. Ο Πρωθυπουργός, υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli. Η κυβέρνηση καλωσορίζει το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».
  3. Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, αποχώρησης στρατού. Το Μαξίμου καλωσορίζει τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Διαβάστε  Σκοπιανό: Μίλησαν Τσίπρας-Ζάεφ, νέα επικοινωνία αύριο

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία, αλλά και ότι η Ελλάδα είναι κράτος – δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Διαβάστε  Ρητορική σύγκλισης από Τσίπρα-Παυλόπολο για Σκοπιανό

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πάντα πηγές:

  • Συμφωνήθηκε η -υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών- επανέναρξη των συνομιλιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ) και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα,
  • Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών
  • Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους:

  • Τονίστηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση καλωσορίζει εξάλλου τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».
  • Σε απάντηση σχολίων για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίστηκε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς – κακώς – κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία», συνέχισαν οι ίδιες πηγές.
  • Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τηδημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Διαβάστε  Ο Τσίπρας έστρωσε εδαφος συνεργασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

Διαφήμιση