Lafarge: Βαθαίνει η έρευνα για τις τρομο-business, κυνηγούν τον πρώην CEO

Lafarge: Βαθαίνει η έρευνα για τις τρομο-business, κυνηγούν τον πρώην CEO

Επιπτώσεις και σκιές πάνω από τη Lafarge Holcim συνεχίζει να έχει το σκάνδαλο της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, μέσω πληρωμών σε θυγατρική που λειτουργούσε εργοστάσιο σε περιοχή που ελεγχόταν από τους τρομοκράτες στη Συρία. ΟΙ διωκτικές αρχές κινούνται τώρα κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, έχοντας ήδη απαγγείλει καταγγελίες σε βάρος πέντε ακόμη στελεχών της εταιρίας.

Η LafargeHolcim, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από δημοσιογράφους, ξεκίνησε μια διαδικασία εσωτερικής κάθαρσης η οποία κατέληξε στην αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου στη γενική συνέλευση το περασμένο καλοκαίρι, αυτό όμως δεν εμποδίζει την εισαγγελία να κινηθεί εναντίων της εταιρίας και του αποχωρήσαντος CEO, με βαρύ κατηγορητήριο για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Προσφάτως οι εισαγγελικές αρχές Γαλλίας και Βελγίου πραγματοποίησαν εφόδους στα γραφεία μητρικής και θυγατρικών εταιριών, στο πλαίσιο προσπάθειας εύρεσης αποδεικτικών στοιχείων για τις ενέργειες της εταιρίας, τις αποφάσεις της διοίκησης και την εμπλοκή εργαζομένων.

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης: Lafarge: Business με ISIS, καρτέλ στην ΕΕ

Όπως αναφέρουν γαλλικά media ο 53χρονος Ολσέν, επικεφαλής της διεύθυνσης ανθρωπίνων πόρων και κατόπιν αναπληρωτής γενικός διευθυντής του γαλλικού ομίλου την εποχή που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος μετά τη συγχώνευση με την ελβετική Ολτσίμ, αντιμετωπίζει έρευνα για «χρηματοδότηση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και διότι «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τρίτων».

Διαβάστε  Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Βέλγιο

Ετέθη υπό κράτηση την Τετάρτη, μαζί με άλλα δύο πρώην ανώτατα στελέχη του ομίλου: τον Μπρουνό Λαφόν, διευθύνοντα σύμβουλο της Λαφάρζ από το 2007 μέχρι το 2015· και τον Κριστιάν Ερό, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ομίλου, αρμόδιο για τη δραστηριότητα σε διάφορα κράτη στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Οι Λαφόν και Ερό συνεχίζουν να τελούν υπό κράτηση και να ανακρίνονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εταιρία φέρεται να είχε αγοράσει πετρέλαιο από το Ισλαμικός Κράτος, παραβιάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011, αλλά και να είχε καταβάλει χρήματα μέσω ενδιάμεσου για να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιό της στην Τζαλαμπίγια (βόρεια).

Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2014, η θυγατρική της εταιρείας στη Συρία (Lafarge Cement Syria, LCS) μοίρασε περίπου 5,6 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 500.000 δολαρίων και πλέον στην οργάνωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με μια αναφορά της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Baker McKenzie.

Διαβάστε  Η Lafarge κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η LCS κατηγορείται εξάλλου ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σύρων υπαλλήλων της, που απέμειναν στο εργοστάσιο απροστάτευτοι, ενώ η διεύθυνσή του είχε αποχωρήσει από τη Συρία το καλοκαίρι του 2012.

Την 1η Δεκεμβρίου άρχισε επίσημη έρευνα σε βάρος άλλων τριών πρώην στελεχών της Λαφάρζ, ανάμεσά τους δύο πρώην διευθυντών του εργοστασίου στην Τζαλαμπίγια.

Οι εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα θέλουν να επαληθεύσουν ότι η διεύθυνση του ομίλου ήταν ενήμερη για την κατάσταση. Ο Ολσέν φέρεται να συμμετείχε σε συναντήσεις μιας επιτροπής αρμόδιας για θέματα ασφαλείας και να «είχε λάβει μέρος στις συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια στο εργοστάσιο της LCS», σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Μπέικερ Μακένζι.

Διαβάστε  Άγρια σφαγή αμάχων στο Μάλι από τζιχαντιστές

Ο Κριστιάν Ερό, ο οποίος παραδέχθηκε στις αρχές του 2017 ότι ο όμιλος είχε πέσει θύμα «εκβίασης», φέρεται να είχε διαβεβαιώσει πως «ενημέρωνε τακτικά τον Μπρουνό Λαφόν» και ότι ο τελευταίος δεν είχε «εκφράσει καμία αντίρρηση τότε», σύμφωνα με το έγγραφο της δικηγορικής εταιρείας.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2016, έναν χρόνο μετά τη συγχώνευση της Λαφάρζ με την Ολτσίμ. Ο Ερίκ Ολσέν, που ονομάστηκε γενικός διευθυντής του ομίλου τον Απρίλιο του 2015, παραιτήθηκε δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο Λαφόν επίσης παραιτήθηκε από την εταιρεία.

Όταν ζητήθηκε από τον όμιλο ένα σχόλιο για την εξέλιξη, εκπρόσωπος του LafargeHolcim δήλωσε πως «δεν επιθυμεί να σχολιάσει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο γαλλοελβετικός όμιλος απασχολεί συνολικά 90.000 ανθρώπους σε περίπου 80 χώρες.

Διαφήμιση