Η Σερβία επιμένει σε ευρωπαϊκή αλλά όχι νατοϊκή τροχιά

Η Σερβία επιμένει σε ευρωπαϊκή αλλά όχι νατοϊκή τροχιά

Τη γνωστή και εμπεδωμένη θέση της Σερβίας για ευρωπαϊκή πορεία χωρίς νατοϊκή παράμετρο επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάβτρ Βούσιτς, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί ταξίδι του στη Ρωσία και αφού επισκέφθηκε το αρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες.

Η Σερβία τηρεί με μεγάλη προσήλωση τη γραμμή της στρατιωτικής ουδετερότητας στα Βαλκάνια, ενώ επιχειρεί να αναδειχθεί και σε δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, με τη διένεξη NATO-Ρωσίας για τον έλεγχο των Βαλκανίων να εντείνεται οι πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία της Σερβίας και από τις δυο πλευρές κλιμακώνονται, ενώ σκληρή είναι και η μάχη εντυπώσεων.

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης: Το επικίνδυνο στοίχημα της Σερβίας: Ένταξη στην ΕΕ και συμπόρευση με τη Ρωσία

Ο Βούσιτς, που πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε το NATO, αποσαφήνισε τη θέση του για την πορεία της Σερβίας προς την Ευρώπη, αλλά όχι και προς την Ατλαντική Συμμαχία, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι συνεργάζεται αλλά δεν εντάσσεται, γραμμή που ενέχει επίσης πολλούς κινδύνους.

Διαβάστε επίσης: Ο Γιοχάνες Χαν ανοίγει την πόρτα της ΕΕ στη Σερβία, προαπαιτούμενα Κόσοβο και Δικαιοσύνη

«Πριν από εννέα ημέρες ήμουν στις Βρυξέλλες, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, και ενώπιον των 29 ηγετών των κρατών – μελών της συμμαχίας δήλωσα ότι η Σερβία δεν φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ»,

είπε στο TASS ο κ. Βούτσιτς, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα, ενώ προσέθεσε ότι

«Η Σερβία θα διαφυλάξει τη στρατιωτική ουδετερότητά της, αυτή ήταν και θα είναι η πολιτική της Σερβίας»,

Διαβάστε επίσης: Εμπλοκή Σερβίας-πΓΔΜ, δάκτυλος NATO-Ρωσίας