Γερμανία: Εγκρίθηκε ο μεγάλος συνασπισμός από SPD, άρχονται οι διαπραγματεύσεις

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο μεγάλος συνασπισμός από SPD, άρχονται οι διαπραγματεύσεις

Σε τροχιά μεγάλου συνασπισμού βρίσκεται πλέον η Γερμανία καθώς το Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την σχετική πρόταση του Μάρτιν Σουλτς και τον επανεξέλεξε στην ηγεσία με 81,9%.

Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, την απόσταση των κομμάτων σε μείζονα ζητήματα, στην οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στην Ευρώπη, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν από δύο έως και τρεις μήνες.

Ωστόσο η Γερμανία δεν φλερτάρει με την ακυβερνησία, καθώς τα ίδια κόμματα κυβερνούν ήδη, οπότε δεν τίθεται ζήτημα απονομιμοποίησης της κυβέρνησης, όπως είχε προσπαθήσει να εγείρει, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη “Τζαμάικα” ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Μέρκελ επαναφέρει στο επίκεντρο το προσφυγικό

Όπως αναφέρει η DW, μετά από μια πολύωρη συζήτηση και παρά τις αντίθετες απόψεις που εκφράστηκαν οι 600 περίπου σύνεδροι εκφράστηκαν με ευρεία πλειοψηφία υπέρ της έναρξης διαβουλεύσεων με τους συντηρητικούς της χριστιανικής ένωσης οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν θεωρητικά εκτός από τον μεγάλο συνασπισμό και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Άγκελα Μέρκελ αλλά και σε πρόωρες εκλογές. Εισήγηση της νεολαίας του κόμματος που πρότεινε να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγάλου συνασπισμού απορρίφθηκε.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι διαπραγματεύσεις με ανοικτή έκβαση, δεν θα υπάρχει δηλαδή κάποιος αυτοματισμός, όπως τονίστηκε επανειλημμένως. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς, στόχος είναι να αποτυπωθεί σε ενδεχόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές το μάξιμουμ της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας. «Πρώτα τα πολιτικά μας περιεχόμενα και σε καμία περίπτωση αυτοματισμός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς ο οποίος έδωσε νωρίτερα και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και το οποίο συνοψίζεται σε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη Ευρώπη.

Διαβάστε  Ανησυχία από την κάμψη των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία

Δεδομένου ότι επίκειται και το συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας στα μέσα Δεκεμβρίου και φυσικά η περίοδος των Χριστουγέννων, οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου. Οι δε επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Μάρτιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων διήρκεσαν 87 μέρες. Η τελική κυβερνητική συμφωνία μεταξύ των εταίρων θα τεθεί και πάλι στην κρίση των μελών του SPD.

Διαβάστε  FT: Ο Τσίπρας θα σώσει τη Μέρκελ και την Ευρώπη με συμφωνία για το μεταναστευτικό

Διαφήμιση